Paris’te Suudi Arabistan’ın doğal Harikası Al Ula sergilenecek

Bu ay Suudi Arabistan’ın en önemli tarihi ve kültürel yerlerinden biri olan Al Ula’yı tanıtan bir serginin açılışı yapılacak.

Paris Institut du Monde Arabe’da (Arap Dünya Enstitüsü- IMA) 9 Ekim – 19 Ocak tarihleri arasında ziyaretçilerini bekleyen ‘AlUla: Arabistan Harikası’ sergisi, dünya tarihini keşfetmeye ve bölgeye adanan en büyük sergi.

Suudi Arabistan’ın kuzeybatı bölgesindeki çölde bulunan Al Ula, Neolitik dönemden

Roma’ya, Osmanlı’ya kadar sayısız antik uygarlığa ev sahipliği yapan ve önemli bir kültürel alan haline getiren arkeolojik bir harika.

IMA başkanı Jack Lang’in, Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiği bu etkileyici alanı şöyle ifade etti: “Sessizliğin, sükunet ve gizemin iç içe geçtiği, sabahtan akşama kadar değişen renklerle süslenmiş dağlar, tepeler ve nehirlerden oluşan bir manzara”.

Her ne kadar sergi organizatörleri AlUla’yı “7 bin yıllık bir vaha” olarak tanımlasa da, Suudi hükümet yetkililerinin desteklediği stratejik çabalar sayesinde son yıllarda bu alan dünyaya sunulmaya başlandı.

Al Ula Kraliyet Komisyonu (RCU), 2017 yılında, denizaşırı ortaklarla işbirliği yaparak bölgeyi korumak ve korumak ve Al Ula’yı bölgesel ve uluslararası ziyaretçilere tanıtmak amacıyla kuruldu.

RCU’nun temel hedeflerinden biri, Al Ula’yı “dünya standartlarında bir turizm merkezi” haline getirmek.

Suudi  Arabistanlı arkeolog ve “Al Ula: Arabistan Harikaları”nın ortak küratörlüğünü yapan Profesör Dr. Abdulrahman Al Suhaibani’ye göre, serginin ilk fikrinin geçen yıl  ortaya çıktığını ve nihayet bu fikrin meyve vermeye başladığını görmek gurur anını sembolize ettiğini ama en önemlisi, Suudi Arabistan’ın hikayeli arkeolojik tarihini daha iyi anlayarak izleyicileri aydınlatmak için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Müzenin iki katında yer alan sergi, bu az bilinen kentin geçmişine ve günümüze bir bakış açısı vererek dört bölümden oluşuyor.

İlk bölüm, Al Ula’nın bereketli çevresine (Vahaların varlığından dolayı) canlı ve çok duyarlıklı bir deneyim sergiliyor.

Serginin ikinci ve üçüncü bölümleri, Suudi-Fransız Komisyonu ve Dadan, Qurh ve Hegra sahalarında Kral Suud Üniversitesi tarafından toplu olarak yürütülen kazılardan elde edilen 200 arkeolojik objeyi sergiliyor. Bu objelerin yüzde 95’i ilk kez sergileniyor.

Serginin bir alt bölümü, antik Aramice, Dadanite, Latince, Yunanca ve Arapça da dahil olmak üzere çok sayıda yazı sisteminin pratiğini gösteren, sakinler, tüccarlar ve gezginler tarafından geride bırakılan yazı örnekleri sunuyor.

Bir nevi sonuç olarak düzenlenen dördüncü bölüm, bugün ki  Al Ula’da yaşamın bir yansımasıdır. Yaklaşık olarak Belçika’nın büyüklüğü kadar olan bölge şu anda 643 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, konuların günlük yaşamlarının öğelerini tartıştıkları röportaj tarzı videolarla tüm sosyal sınıfların, yaşların ve mesleklerin Al Ula sakinleriyle “tanışabiliyor”.

Arab News