Fotoğraf: TSK

İran Suriye’deki askeri harekata karşı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu  ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın Suriye’de askeri operasyona karşı olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklamaya göre Zarif, Çavuşoğlu ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki son gelişmeleri tartıştığı telefon görüşmesinde, İran’ın askeri operasyona karşı çıktığını ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile ulusal egemenliğine saygı duyduğunu vurguladı.

Zarif, terörle mücadele, Suriye’nin istikrarı ve güvenliğinin sağlaması gerektiğini ifade ederken, Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ve bu bölgedeki operasyonunun geçici olacağını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Pazar günü bölgede konuşlandırılmış ABD birliklerinin geri çekildiğini belirterek, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG’ye karşı askeri operasyon başlatması noktasında önündeki engeli kaldırmış oldu.

Suriye rejiminin müttefiki olan İran ve Rusya ile muhalif grupları destekleyen Türkiye, Ocak 2017’den bu yana çeşitli görüşmelerde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı ayrıca, Adana Mutabakatı’nın uygulanmasının, her iki ülkenin endişelerinin giderilmesi için en iyi yol olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Suriye arasında 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’deki varlığından kaynaklanan Ankara ve Şam arasında krize son vermeyi amaçlıyordu.

Türkiye, Suriye topraklarındaki PKK ve ona bağlı güçlere karşı Suriye rejiminin hareket etmemesi halinde bu mutabakatın kendisine müdahale etme hakkı verdiğini düşünüyor.

Anlaşmaya göre Suriye, PKK’nın ülkenin kuzeyindeki faaliyetlerini önleme sözü verdi.

Şarkul Avsat