Bakanlık, Suudi Arabistan’daki kuşları koruma konusunda farkındalık yarattı

Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı, 12 Ekim’de Dünya Göçmen Kuşlar Günü kutlamalarına katıldı.

Bu yılki “Kuşları Koruma: Plastik Kirliliğin Çözümü Olun” başlıklı etkinlik, bu kuşların göç döngüsüne denk geliyor. 2006’dan bu yana her yıl gerçekleşen etkinlikte, kuşları koruma konusunda bilinçlendirme kampanyaları, göçmen kuşlara ve yaşam alanlarına giriş ve mevsimsel rotalarını korumak için Krallığın düzenlemelerine yer veriliyor.

Bakanlık, bu yılki etkinliğin kuşların karşı karşıya kaldığı plastik kirliliği ve çevresel tehditlerin etkisini vurguladığını söyledi. Pek çok uluslararası kuruluş ve kurum bugünlerde eğitim kursları, bilinçlendirme kampanyaları ve göçmen kuşların sahalarına ziyaretler dahil olmak üzere programlar ve etkinlikler düzenliyor.

Krallıkta 500 kuş türünün kayıtlı olduğunu bildirildi. 277 göçmen ve 223 yuva yapan kuş türü. Arap Yarımadası dışında, dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan yaklaşık 19 nadir kuş türü var. Örneğin, dünyadaki en nadir kuşlardan biri olan Asir veya Arap saksağanın, Asir’de sadece 100 yavrulayan çift var. Bakanlık, neslinin tükenmesini önlemek için ulusal bir program üzerinde çalışıyor.

Bakanlık, kuşların karşılaştığı en belirgin sorunların üreme ve beslenme alanlarının tahribi, avlanma ve kara, deniz kirliliği olduğunu söyledi. Plastik atıkları, vahşi ve deniz kuşlarının karşı karşıya kaldığı en önemli risklerden biri. Kum ve balık yumurtası taneciklerine benzerliği nedeniyle plastik kuşlar tarafından tüketilen malzemelerden biri.

Krallık, Asya ve Avrupa’dan Afrika’ya göçmen kuşlar için en önemli geçiş noktalarından biri olarak yer alıyor. 277 türden milyonlarca kuş Suudi Arabistan’ın geçiyor ve bunlardan 31’i nesli tükenmekte olan kuşların listesinde yer alıyor. Krallık, göç yollarında bulunan ekosistemlerin ekolojik dengelerini ve göç gidiş dönüşlerinde yiyecek duraklarını sağlamada da önemli bir rol oynuyor. Bu, dünyadaki ekosistemlerin iyi işleyişini belirleyen önemli bir çevresel gösterge olarak biliniyor.

Kuşlar, çevre sağlığının hızlı, doğru bir şekilde ve düşük maliyetli bir ölçüsü olarak kullanılır. Ayrıca böcek ve kemirgen kontrolü, ölü hayvanların edilmesi, tohum ve polenlerin taşınmasında büyük yararlar sağlamak gibi bazı sorunlara pratik çözümler sunar.

Arab News