Novak: Riyad ve Moskova arasında işbirliğinde yeni aşamadayız

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ve 2017 yılında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Rusya’ya yaptığı ziyaretin Riyad ve Moskova arasında uzun vadeli verimli işbirliğini yeni bir aşamaya taşıdığını söyledi.

Novak, ziyaretin iki ülkenin ilişkileri ve ikili işbirliğini doğru yolda tutacağına dikkat çekti. İki ülkenin yakın zamanda çeşitli alanlardaki işbirliğinde bir atılıma tanık olduğunu ifade eden Novak, Riyad ve Moskova arasındaki işbirliğinin küresel enerji pazarını kontrol altına alacak bir rekabet yaratacağını vurguladı.

Rus Bakan ayrıca, “Bizim için tüm işbirliği zinciri boyunca Suudi ortaklarımızla etkileşimi genişletmek, özünde küresel pazarlarda rekabet gücümüzü korumak için yeni bir ittifak oluşturmak ve genel olarak ulusal ve küresel enerjinin gelişmesi anlamına geliyor” dedi.

Aleksandr Novak, “Tarım, sanayi, yatırım ve enerji dahil olmak üzere tüm ticari ve iktisadi işbirliği sektörlerinde aktif bir diyalog içindeyiz. Yatırım işbirliği, ekonomik ilişkilerimizin ana büyüme noktalarından biridir. Halihazırda Rusya’daki ortak girişimlere yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yapılmıştır” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki işbirliğinden umutlu olduğunu belirterek ortak çalışmanın çeşitli alanlarda daha fazla başarı getireceğini vurguladı. Gelecekte her iki ülkenin ekonomik kalkınmanın en yüksek seviyesine ulaşacağına işaret etti.

Novak, iki ülke arasındaki işbirliğinin yalnızca petrol ile sınırlı kalmayıp diğer alanlara geçtiğinin de altını çizdi. Aralarındaki enerji işbirliğinin dünya piyasasına olumlu yansıdığını ve fiyat istikrarı yarattığını söyledi. Rus Bakan ayrıca her iki tarafın, uzun vadede stratejik işbirliğini artırma konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Aleksandr Novak, son yıllarda yapılan ikili işbirliği sonuçlarında büyük gelişme olduğuna işaret etti. Riyad ve Moskova arasındaki ticaretin yüzde 15’in üzerine çıkarak 1 milyar doları aştığına dikkat çeken Novak, bu yıl, yüzde 34 büyüyerek daha yüksek bir seviyeye çıktığını söyledi.

Şarkul Avsat