Suudi Arabistan’dan İran ve nükleer silah açıklaması

Suudi Arabistan, İran ile yapılan nükleer anlaşmada eksiklikler olduğunu yineleyerek Tahran’ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için kapsamlı bir uluslararası anlaşma yapılmasının önemini vurguladı.

Suudi Arabistan Krallığı, İran’ın nükleer yükümlülüklerini ihlal etmesinin yanı sıra zenginleştirilmiş uranyum ve üretilen miktarın seviyesi ile ilgili yakın zamanda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından yayınlanan raporlar ile ilgili duyduğu endişeyi aktardı. Ayrıca İranlı yetkililerin gelişmiş santrifüjlerin kurulması ve geliştirilmesine ilişkin açıklamalarına dikkat çekildi.

Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler’deki (BM) Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi Müsteşarı Mansur el Mutairi, BM Genel Kurulu’nun 74. Oturumu sırasında ilk komiteye yaptığı açıklamada, İran’ın bölgedeki düşmanca ve terörist faaliyetlerini finanse etmek amacı ile nükleer anlaşmadan elde ettiği ekonomik gelirden faydalandığını belirtti.

Petrol üretiminin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesine sebep olan ( 5,7 milyon varil) Saudi Aramco’nun Abkayk (Abqaiq) ve Hurays (Khurais) tesislerini hedef alan saldırılarda 25 roket ve insansız hava aracı kullanılarak uluslararası kuralların açıkça ihlal edildiğini aktardı. Mutairi, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik saldırılarının petrol arzına için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Mutairi açıklamasında, Suudi Arabistan’ın özellikle Ortadoğu’daki nükleer silahların ortadan kaldırılması hedeflerine ulaşma çabalarına önem verdiğini vurguladı.

Şarkul Avsat