BAE ve Rusya arasında 5 yıl içindeki petrol dışı ticaret hacmi 14,1 milyar dolar oldu

Dış Ticaret İşleri Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Abdullah Al Salih, son beş yılda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Rusya arasındaki petrol dışı ticaret hacminin 14,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. İki dost ülke arasındaki dış ticaretin gelişimini ve aralarındaki stratejik ortaklığın gücünü yansıtarak 2017 yılında 2,5 milyar dolar iken, 2018’de 3,4 milyar dolara yükseldiğini ve yıllık yüzde 36 büyüme kaydettiğini belirtti.

Dış Ticaret İşleri Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Abdullah Al Salih verdiği bir demeçte, BAE ile Rusya arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin,  özellikle iki ülkenin geçen yıl siyasi, güvenlik ve ticareti içeren kapsamlı stratejik ortaklığın açıklanması ışığında, tüm kalkınma sektörlerinde önemli bir büyümeye tanık olduğunu belirtti. Ekonomik, kültürel, insani, bilimsel, teknolojik ve turizm alanları, iki ülke arasındaki mevcut ortaklıklar ve gelecek vaat eden ekonomik bileşenler ışığında, ticaret hacminin bir sonraki aşamada daha ileri ufuklara doğru büyümeye devam edeceğini vurguladı.

Halen BAE’de 3 binden fazla Rus şirketinin faaliyette bulunduğunu ve faaliyetlerinin gayrimenkul, ticaret, imalat ve iletişim sektörlerinde olduğunu, 576 markanın ve BAE’ye kayıtlı 25 Rus ticari ajansının olduğunu sözlerine ekledi.

Abdullah Al Salih, Rusya’nın BAE yatırımları için umut vaat eden yatırım merkezlerinden biri olduğunu söyledi, “BAE, Rusya’daki DYY girişleri açısından GCC ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Bu yatırımlar toptan, perakende, emlak, sanayi, finans, sigorta, telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi sektörlerinde farklılık gösteriyor. Motorlu taşıtların ve motosikletlerin taşınması, depolanması, eğitimi ve onarımı, BAE’deki Rus yatırımları arasındaki denge iki milyar doları aştı” dedi.

BAE’nin geçtiğimiz yıl Arap ülkelerine yaptığı toplam Rus ihracatındaki payına bakıldığında, BAE’nin toplam Rus ihracatının yüzde 7,4’ünü Arap ülkeleri grubuna, BAE’nin ise toplam Rus dış ticaretinin yüzde 7,7’sini oluşturduğuna dikkat çekti.

BAE’yi ziyaret eden Rus turist sayısı ile ilgili olarak, Abdullah Al Salih, Rusya pazarından gelen otel misafirlerinin sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 37,4 artışla 788 bin yeni konukçuya eşdeğer olan yaklaşık 83 milyon otel misafirine ulaştığını söyledi. Bu yılın ilk yarısında yaklaşık 555 bin otel ziyaretçisi olduğunu belirtti.

Salih, Ülkedeki tüm ulusal havayollarının yürüttüğü Rusya pazarına olan uçuş sayısındaki artışın, Rusya pazarından devlete turist sayısını artırmada en büyük etkiye sahip olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nın, yerel turizm yetkilileriyle koordineli olarak, 16 – 19 Eylül tarihleri ​​arasında Rusya’da üç Moskova kentinde, “Moskova, St. Petersburg ve Kazan” bir tanıtım sergisi düzenlediğini belirtti.

BAE’nin Rusya ile dış ekonomik ilişkiler haritası

Salih, BAE-Rusya ilişkilerinin tarihi olduğunu ve dostluk bağları, işbirliği ve ortak çıkarlara saygı duyulduğunu söyledi. BAE’nin Rusya için bölgedeki ilk ticaret ortağı olduğunu ve Rusya’nın da ülkenin en önemli ticaret ortakları arasında olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ortak ekonomik işbirliği haritasının sanayi, ulaştırma, teknoloji, nükleer enerji ve uzay gibi birçok hayati sektör içerdiğini belirtti. İki ülkenin hükümeti ticaret, yatırım, turizm ve kültürel alışverişini kolaylaştırmaya istekli olduğunu ve her iki tarafın vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması yönünde destek olmak için birçok adım attıklarını ifade etti.

İki ülke arasında imzalanan en önemli ekonomik ve ticari işbirliği anlaşmalarıyla ilgili olarak, iki ülkenin altyapı, taşımacılık ve otomotiv endüstrisindeki birçok önemli sektördeki ekonomik kurum arasındaki mevcut ortaklıklara ek olarak, ekonomik ve ticari işbirliğinin yönlerini artıran bir anlaşma, petrokimya ve bilimsel araştırma ve geliştirme ve diğer alanlarda kalkınma için önemli bir adım attıklarını belirtti.

Abdullah Al Salih, Mubadala Yatırım Fonu ile Rus Doğrudan Yatırım Fonu arasında devam eden işbirliğine, aynı zamanda Orta Doğu’dan bölgesel kalkınma projelerine girmek için önde gelen yatırım fonlarından bazılarını içeren bir yatırım konsorsiyumu içerisinde devam ettiğine işaret etti.

BAE ve Rusya arasındaki en önemli anlaşmalar

Rusya ile BAE arasında yatırımın korunması ve teşvik edilmesine yönelik Aralık 2012’de barışçıl nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması imzalanmasının yanında, iki ülke arasında Rusya altyapısında üçüncü tarafın en büyük yatırımı olan beş milyar dolarlık bir yatırım fonu oluşturmak üzere 2013’te iki ülke arasında bir mutabakat anlaşması imzalandı. Aralık 2011’de, iki ülke gelirden iki kat vergilendirmeyi önlemek için bir anlaşma imzaladı.

Şubat 2014’te, iki ülke Şarka Ticaret ve Sanayi Odası ile St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir mutabakat zaptı imzaladı. Aynı yılın Ekim ayında, iki Ekonomi Bakanlığı arasında işbirliği için bir Mutabakat Muhtırası imzalanmasının yanı sıra, BAE Yüksek Öğretim Bakanlığı ile Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

Geçen yıl, iki ülke arasındaki ilişkilerde dikkate değer bir gelişme yaşandı ve iki dostane ülkenin liderliğinin sponsorluğunda kapsamlı bir stratejik ortaklığa varıldı. Abu Dabi limanları ve Rusya Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Meclisi arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik anlaşmalar yapıldı. Ayrıca BAE ve Rus Uzay Ajansı ile çeşitli alanlarda işbirliği yapmak ve dönem boyunca ortak projeler başlatmak için niyet mektubu imzalandı.

Bu yıl Tawazun Şirketler Grubu, otomobil sanayi için Rus şirketi “SOLARS”ın katılımıyla Rus Araştırma Enstitüsü “Nami” ile bir anlaşma imzaladı.

Öte yandan Dubai Uluslararası Havaalanları, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Rosatom Kuzey Denizi Şirketi ve Norilsk Nickel ile Kuzey Deniz Yolu’nu geliştirmek için ortak bir girişim uygulamak üzere anlaşmalar imzaladı.

Rusya bu yılın şubat ayında, Rusya’nın Kazan kentinde imzalanan anlaşmadan sonra BAE vatandaşlarını vizeden muaf tuttu.

WAM