Bahreyn: Katar, Yemen’deki çözümü engelliyor

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al-i Halife, Yemen’deki meşru hükümet ile Güney Geçiş Konseyi arasında Cidde Anlaşması’nın imzalanmasının ‘Yemen’in istikrarı konusunda önemli bir adım olduğunu’ açıkladı.

Bakan Al Halife, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Katar, Yemen’deki çözümü engellemeye çalışıyor. Bunu Al Jazeera kanalındaki tutumlarında görüyoruz” dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Al-i Halife, Bahreyn İngiltere Büyükelçisi Şeyh Favaz bin Muhammed Al-i Halife adına, dün İngiliz Muhafazakar Milletvekili Albay Bob Stewart tarafından düzenlenen resepsiyona katıldı.

Londra’da düzenlenen resepsiyonda konuşma yapan Halife, “Katar’ın oynadığı rol her zaman başarısız olmuştur. Yemen’deki rolü de asla başarılı olamayacak çünkü Yemen halkı en nihayetinde Katar’ın rolü ve İran’ın müdahalesine karşı zafer kazanacak. Katar, sadece Yemen’de değil, Libya, Tunus, Irak ve Körfez ülkelerinde de aynı rolü oynuyor. Herkes neyi kastettiğimizi biliyor” dedi.

Halife, Bahreyn’in ele geçirdiği İran kaynaklı silah ve patlayıcılarıyla ilgili sorulara ise “Ele geçirdiğimiz mühimmat, Bahreyn’in başkenti Manama’nın yarısını yok etmek için yeterli. Ancak bu, İran meselesinde benim için önemli bir nokta değil. Önemli olan, İran’ın barış ve iyi komşuluk mesajını göndermesi gerektiğidir. Doğru olan budur. Şayet Tahran’dan böyle bir mesaj gelmezse sorumluluğu üstlenmesi gerekecek” cevabını verdi.

Bakan Halife, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı ziyaretin önemine değinerek “Riyad ve Abu Dabi, şartlar ve tutumlara bağlı olarak ilişkilerini değiştirmiyor. Bu iki ülke, orijinal ittifaklarına bağlı kalarak tüm dünyayla kalıcı bir köprü inşa etmeye çalışıyor” dedi.

Bakan Al Halife, aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’nin egemenliği ve topraklarına saygı duyması gerektiğini ifade ederek Barış Pınarı Harekatı’nı kınadı.

Al Halife, Bahreyn’in Suriye ile olan diplomatik ilişkilerinin bu zamana kadar duraksamadığına değinerek “Elçiliklerimiz açıktı ancak diplomatlar mevcut değildi. Yerel bir kadrosu vardı. Şimdi ise Manama, Şam’a bir iş listesi gönderdi” ifadelerinde bulundu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı, söz konusu açıklamalarındaki sözlerini Körfez ülkelerinin Bahreyn ekonomisine desteğini takdir ederek bitirdi. Halife “Bahreyn Krallığındaki ekonomik dengenin yeniden sağlanması konusunda desteğini esirgemeyen kardeşlerimize ve elinden geleni yapan Bahreyn halkına teşekkürlerimizi sunarız. Bugün durumumuz ve beklentilerimiz çok daha iyi” dedi.

Karşılıklı işbirliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere  resmi İngiltere ziyaretinde bulunan Bahreyn Dışişleri Bakanı Al-i Halife, Bahreyn-İngiltere Çalışma Grubu’nun on ikinci toplantısına da başkanlık etti.

Şarkul Avsat