İlk sürücüsüz otomobil Dubai sokaklarında

Birleşik Arap Emirlikleri’nde uzun süredir planlanan sürücüsüz araba projesinin ilk testi Karayolları ve Ulaştırma İdaresi tarafından Jaguar iPace gösterimi ile başladı.

Önceden programlanmış bir rota boyunca sürücüsüz bir yolculuk yapan araç, Dubai Dünya Ticaret Merkezi yakınlarındaki yollardan geçti.

Tamamen elektrikli Jaguar iPace’in bir prototipi, teknolojinin ne kadar gelişmiş olduğunu göstermek için özellikle RTA sergisi için modife edildi.

FARKLI DONANIMLARA SAHİP ARAÇLAR

Otomobil ön ve arkada radar kameraları, trafik ışıklarını tanıma için bir kamera ve tavana monte GPS alıcısı ile donatıldı. Şu an test edilmekte olan sürücüsüz araçlar farklı seviyelerde özerkliğe sahip.

Birinci seviye bir otonom araç, seyir kontrolü gibi sürücü yardımcı işlevlerine sahip olabilir. Dördüncü seviye bir otonom, sürücünün belirlenmiş bir alanda sürüş yaparken uyumak veya kitap okumak gibi başka şeyler yapmasını sağlar.

Beşinci seviye araçlar ise sürüş koltuğu, direksiyon simidi veya manuel kumandalar olmadan seyahatin sürücüsüz ütopyası oluyor. Ancak beşinci seviyenin gerçekleşmesine daha bir kaç yıl var.

The National