Suudi Arabistan’dan adalet vurgusu

Suudi Arabistan, iç yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra imzalanan uluslararası anlaşmalar ve normlara uygun olarak adaleti sağlama konusuna verdiği desteği yineledi.

Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Heyeti Başkanı Dr. Abdulaziz el-Nasır, BM Genel Kurulu 74. oturumu çerçevesinde ‘Evrensel yargı ilkesinin kapsamı ve uygulanması’ maddesini tartışmak üzere düzenlenen 6. Komite Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

El-Nasır ülkesinin amacı ‘cezasızlıkla mücadele etmek’ olan ‘evrensel yargı ilkesine’ önem verdiğini dile getirerek, mümkün olan her durumda adaleti sağlamak ve suçluların hesap vermesi için tüm devletlerin iş birliği yapması gerektiğini söyledi.

Bu ilkenin uygulanmasına ilişkin adli prosedürlerin suçun türünü belirlemek için uygun standartlarda, kurallarda ve mekanizmalarda açık olmasının önemini belirten el-Nasır, buna karşılık birçok üye devlet tarafından ortaya konan engelleri hatırlattı.

Dr. El-Nasır, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Suudi Arabistan, bu ilkenin amacının güvenliği ve geçerliliğini vurgularken uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması’nda kabul edilen prensiplerin ve özellikle de devletlerde egemenlik, dokunulmazlık ve eşitlik ilkesinin aşılmaması gerektiğine inanıyor.”

Evrensel yargı ilkesinin benimsenmesi ve uygulamaya koyulmasının bu ilkeler çerçevesinde ve uluslararası normlara uygun olması gerektiğine dikkat çeken el-Nasır, Suudi Arabistan’ın devletler tarafından değerlendirilen adli prosedürlerin kendi ulusal mevzuatlarında incelenmesi gerektiğini düşündüğünü aktardı.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın BM Daimi Heyeti üyesi Halid er-Rais, de BM Genel Kurulu 74. oturumunda, ‘Kültür ve sürdürülebilir kalkınma – Bilim, teknoloji ve yenilik – Orta gelirli ülkelerle kalkınma işbirliği’ konulu toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi.

Er-Rais, Suudi Arabistan her zaman kültür ve kültürel miras gücüne inandığını ifade ederek halkların ve ulusların kültürünü yaşamın bir direği olarak gördüğünü vurguladı.

Kültürün yaşam kalitesinin bir parçası olduğunu hatırlatan er-Rais, bunun Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projesinin ayrılmaz bir parçası ve kalkınma stratejisinin de merkezinde olduğunu söyledi.

Şarkul Avsat