Rusya Yatırım Fonu: Riyad ve Moskova arasında benzeri görülmemiş ilişkiler söz konusu

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) CEO’su Kirill Dimitriev, Suudi Arabistan ile Rusya arasında ilişkilerin büyümesi konusunda büyük gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bu ilişkilere yönelik daha önce görülmemiş başarılara imza atıyoruz” dedi.

CNBC’ye verdiği röportajda Dimitriev, Rusya’nın, Amerika’nın Ortadoğu’da bıraktığı boşluğu doldurma girişimini reddetti ve Suudi Arabistan’daki artan Rus yatırımlarının ve ticaretinin, Batı’nın düzenli olarak uyardığı stratejik rekabete girmekten ziyade “köprü kuruyor” olduğunu vurguladı.

“Yaptıklarımız Amerika’ya karşı değil”

Sözlerinin devamında, “Aslında, Suudi Arabistan’ı ABD’ye bağlayan stratejik ortaklıklar hakkında konuşmuyoruz, yaptığımız şey ABD’ye karşı değil, son derece olumlu bir adım. Rusya ve Arabistan arasındaki ekonomiyi güçlendirmeye yardım ediyor” dedi.

Dmitriev, Soğuk Savaş sırasında ikisi arasındaki düşmanlık göz önüne alındığında, ülkesiyle Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin sadece dört yıl öncesine dayandığını açıkladı, “Buna karşın, son birkaç yıldır Riyad ve Moskova liderliğindeki tarihi bir petrol üretim ittifakının kurulmasını ve ticaretin ve yatırımın arttığını gördük. Kral Selman’ın ziyareti Suudi bir kralın Rusya’ya yaptığı ilk ziyaretti.”

Ayrıca, “Bence temellere geri dönmemiz gerekiyor, Suudi Arabistan’la dört yıl içinde bu seviyeye geldiysek, neden bunu ABD ile de yapamayalım?” dedi.

Suudi Arabistan’la önceki ilişkiler hakkında konuşan Dimitriev şöyle dedi: “Pek çok insan önemli ilerleme kaydedeceğimize inanmıyordu. Sovyet döneminde birçok farklılığımız vardı. Orta Doğu’daki birçok politikada birçok farklılıklar yaşadık. Ancak şimdi size büyük bir atılım yaptığımızı ve bunun büyük bir başarı olduğunu söyleyebilirim, çünkü Başkan Putin, Kral Selman ve şimdi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Rusya ile Suudi Arabistan arasında ilişki kurmanın gerçekten mümkün olduğuna inanıyor. ”

Yeni Suudi – Rus yatırımları

Dmitriev, CNBC’ye Rus Yatırım Fonu’nun hali hazırda Suudi Fonu ile yatırım ortaklıklarına sahip olduğunu ve Suudi Aramco’nun iki şirketin bir seferde Rus petrol hizmetleri şirketi Novomit’e yatırım yapmayı kabul ettiği gibi, Rusya’nın enerji endüstrisine yatırım yapmak için adımlar attığını belirtti “İki ülke, Aramco ile bir Rus ortaklığı yoluyla bir enerji fonuna yatırım yapıyor ve pazartesi günü 10 yeni petrol ve teknoloji yatırım projesi açıklaması bekleniyor.” dedi.

Suudi Arabistan, bugüne kadar enerji, altyapı ve teknoloji dahil olmak üzere bir dizi Rus sektöründeki 10 milyar dolarlık yatırım taahhüdünden 2,5 milyar dolar yatırım yaptı.

Dimitriev, “Orta Doğu, Rusya ve Asya pazarlarındaki bu açı çok önemli. Tüm bu pazarlarda çok fazla büyüme fırsatı var” dedi ve sözlerine şunları ekledi, “Elbette Orta Doğu’daki durum hala oldukça değişken ve jeopolitik gerilimlerin farkındayız, ancak Suudi ekonomisinin gelişmesi için büyük bir fırsat olduğuna şüphe yok.”

Al Arabiya