Hariri’den protestoculara ‘yolları açın’ çağrısı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, protestoculara kapattıkları yolları açmaları ve güvenliği sağlamaları yönünde çağrıda bulundu.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre Hariri, protestocular tarafından kapatılan yolların açılması ve tüm bölgeler arasında geçiş sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Hariri’nin açıklaması, Lübnan ordusunun göstericilere korunma güvencesi vermesinin ardından geldi.

Lübnan ordusunun resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, kapalı yolları açma girişimlerinin, vatandaşların tıbbi, gıda, yakıt ve diğer malzemeler gibi temel gereksinimlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçladığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, “Ordu, haklı yaşam taleplerinizde sizin yanınızda duruyor, ancak ifade özgürlüğü ve barışçıl gösterilerin, yolları kapatmak, vatandaşları kısıtlamak ve halkı isyan ettirmek için kullanılmasını engelleme konusunda kararlı. Son birkaç gün içinde vatandaşlar arasında çatışmayı önlemek için ilgili tüm taraflarla iletişim kurmak için her türlü çaba yürütüldü” denildi.

Hükümetin, daha önce benzeri görülmemiş ekonomik reform paketini dün onaylamasına rağmen protestocular şehir merkezlerine akın etmeye devam ediyor.

Lübnan Maruni Patriği’nden destek

Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, ülkedeki barışçıl protestolara destek vererek, yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulundu.

Lübnan medyasına göre Maruni Hristiyanların dini lideri er-Rai, Katolik patrik ve piskoposlarla yaptığı olağanüstü toplantının başında, insanların devlet ya da siyasilere güvenmemesi nedeniyle üzgün olduğunu dile getirerek, “Kiliseye inanıyorlar. Onları hayal kırıklığına uğratamayız. Bugün onlara hitap etmek için buluştuk. Birlikte fikirleri inceleyeceğiz “dedi.

Maruni Patriği, reform paketinin iyi bir ilk adım olduğunu ancak yeni bir hükümete ihtiyaç olduğunu düşündüğünü de belirtti.

Er-Rai, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada ise “Lübnan’da 17 Ekim’den beri yaşananlar, istisnai kararlar almayı gerektiren tarihi bir halk ayaklanmasıdır” dedi.

Maruni Patriği, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a halkın talepleri doğrultusunda kararlar almak üzere siyasi liderlerle acil istişarelere başlaması yönünde davette bulunarak, ülkenin bu krizden çıkması için ‘ciddi ve cesur’ adımlar atılması için çağrı yaptı.

Şarkul Avsat