Suudi Arabistan, Suriye’de kimyasal silah kullanımını kınadı

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında Riyad’daki Yemame Sarayı’nda toplandı.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suriye’de kimyasal silah kullanımı kınanarak tüm uluslararası yasalar ile etik ve insan haklarını ihlal eden bu suçlar karşısında hesap verebilirlik çağrısında bulunuldu.

Kral Selman, toplantının başında Pakistan Başbakanı İmran Han ve Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

GENELKURMAY BAŞKANLARI ZİRVESİ

Toplantıda, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Mısır, Ürdün, Pakistan, Güney Kore, Hollanda, Yeni Zelanda ve Yunanistan’dan genelkurmay başkanlarının da katılımıyla dün Riyad’da düzenlenen KİK Genelkurmay Başkanları Güvenlik ve Savunma Konferansı’nın nihai bildirgesi ele alındı.

Söz konusu konferansın nihai bildirgesinde, geçtiğimiz Eylül ayında Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine gerçekleştirilen saldırı da dâhil olmak üzere Suudi Arabistan’ın ekonomik ve enerji altyapısına yönelik saldırılar şiddetle kınanmıştı. Konferansa katılan ülkeler Suudi Arabistan’a yönelik düzenlenen saldırılara karşı tek vücut olduklarını ve bu tür saldırıların önlenmesi karşısındaki kararlılıklarını vurgulamıştı. Ayrıca Suudi Arabistan’ın ekonomik ve enerji altyapısına yapılan bu saldırıların küresel ekonomiye ve hatta uluslararası topluma doğrudan bir meydan okuma olduğuna vurgu yapıldı.

Suudi Arabistan’ın söz konusu saldırılar karşısında gösterdiği çabaya tam destek verdiklerini ve Suudi Arabistan ile ortaklarının kendilerini savunma ve saldırıları uluslararası hukuka uygun olarak engelleme hakkına sahip olduğu belirtildi.

FİLİSTİN İLE İLİŞKİLER

Bakanlar Kurulu toplantısında, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmelerin neticesinde alınan Suudi Arabistan-Filistin Ortak Ekonomi Komitesi ve İş Konseyi kararına övgüde bulunuldu. Bu adımın, Suudi Arabistan liderliğinin Filistin’e siyasi ve finansal olarak verdiği desteğin bir uzantısı olduğuna dikkat çekildi.

Enformasyon Bakanı Turki bin Abdullah eş-Şebane, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklamalarda bulundu.

Eş-Şebane toplantıda, Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 36. İçişleri Bakanları Toplantısı’nda, geçen ay Saudi Aramco’nun Abkayk (Abqaiq) ve Hurays (Khurais) petrol tesislerine yapılan saldırının kınanması ve bu saldırganlık karşısında Suudi Arabistan tarafından alınan tüm önlemlerin takdir edilmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği bilgisini verdi. Toplantıda, İran’ın nükleer silah edinmesinin yanı sıra bölgede yürütülen düşmanca ve terörist faaliyetleri finanse etmek için nükleer anlaşmanın ekonomik getirisinin kullanılmasını önlemek için kapsamlı bir uluslararası anlaşma yapılmasının önemi vurgulandı.

Ayrıca, İsrail’in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) katılmayı reddetmesi de kınandı.

Toplantıda, Tokyo’da İmparatorluk Sarayı’nda düzenlenen törenle tahta çıkan 126. Japon İmparatoru Naruhito tebrik edildi.

AFGANİSTAN’DAKİ SALDIRIYA TEPKİ

Eş-Şebane’nin verdiği bilgiye göre toplantıda ayrıca, Afganistan’ın Nangarhar vilayetinde bir camiye Cuma namazı sırasında düzenlenen ve 63 kişinin ölümüne neden olan saldırı da kınandı. Ölenlerin ailelerine ve Afganistan hükümetine taziye dileklerinde bulunuldu.

Toplantıda, Kültür Bakanı veya yardımcısına, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Brezilya Vatandaşlık Bakanlığı arasında kültürel alanda işbirliğini öngören anlaşma konusunda Brezilya tarafı ile görüşme ve anlaşmayı imzalama yetkisi verildi.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı’na, Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı ile Japonya merkezli Sumitomo Mitsui Bankacılık Grubu arasında insan sermayesinin gelişimi konusunda anlaşmayı içeren mutabakat zaptı hakkında Sumitomo Mitsui Bankacılık Grubu ile görüşme yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca Suudi Arabistan’ın içişlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat