Yemen: Hudeyde Komitesi, Riyad’da Griffiths ile bir araya geldi

Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, 23 Ekim’de Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’nin (RCC) Yemen hükümeti heyetiyle Riyad’da bir araya geldi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Griffiths’in bugün ise Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Toplantı, Yemen hükümetine ve Husi milislere bağlı irtibat görevlilerinin ortak gözlem noktalarına konuşlanması yönünde iki taraf arasında saha hareketliliğinin yaşandığını bir vakitte düzenlendi. Söz konusu adım, iki ay önce, iki tarafın heyetleri tarafından kurulan ortak operasyon odasının bir sonucu olarak ortaya koyulmuştu.

Öte yandan BM’nin Yemen Özel Temsilcisi, ortak gözlem noktalarının kurulmasını ve Hudeyde şehrindeki ön saflar boyunca irtibat görevlilerinin konuşlandırılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Griffiths, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Bu adım, gerginlik alanlarında sakinlik sağlayacak ve hayat kurtaracak” ifadelerine yer verdi.

Gözlemciler de Hint asıllı Abhijit Guha önderliğinde BM Hudeyde Anlaşması’nı Destekleme Misyonu’na (UNMHA) başkanlık eden RCC’nin, Husi ve meşru hükümetten yetkilileri içerecek gelecek toplantısının tarihinin bugün belirlenmesini bekliyor. Gözlemcilere göre söz konusu toplantı, geçen yılın sonunda imzalanan Stockholm Anlaşması’nın en önemli çıktısı olan Hudeyde Anlaşması’nın uygulanmaya koyulmasını amaçlıyor.

Güvenlik meselesine aşina kaynaklara ve Hudeyde limanını koruyacak güçlere göre, söz konusu toplantıda başlıca mesele “çabaların, Husilerin istediği şekilde değil, anlaşmanın belirttikleri uyarınca ortaya koyulması” olacak. Zira Yemen hükümeti, Husiler tarafından yapılan tek taraflı geri çekilmeyi “bir oyun olarak” değerlendiriyor.

Öte yandan Alman Basın Ajansı’na (DPA) göre Yemen hükümeti güçlerine bağlı Amalika Tugayları sözcüsü Memun el-Mahcami, General Guha liderliğindeki BM misyonunun, 23 Ekim’de Sana’da Kilo 7 bölgesinde beşinci ateşkesi takip noktasını kurduğunu belirtti.

Mahcami, gelişmenin, ortak irtibat görevlileri tarafından kabul edilen ve sonuncusu geçen Salı günü kurulan 4 gözlem noktasının ardından yaşandığını aktardı. Memun el-Mahcami’ye göre beşinci nokta, BM misyonunun daha önce Husiler tarafından döşenen mayınları temizlemek üzere en az 2 saat boyunca yürümek zorunda kalmasının ardından kuruldu.

Bu hafta BM, Hudeyde’de Yemen hükümetine bağlı güçler ve Husi milisler arasında 4 ateşkes noktası belirlemişti.

Şarkul Avsat