Suudi Arabistan: İsrail, Filistinlilerin doğal kaynaklarından yararlanmasını engelliyor

Suudi Arabistan, 1967’den bu yana işgal altında bulunan Filistin’in BM Özel Raportörü ile insan haklarının durumu konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Yapılan anlaşmada, Filistin topraklarındaki doğal kaynakların işgalci güç tarafından gasp edilmesi ve çevreye verdiği zararın Filistinlileri, Filistin devletinin geleceğini inşa etmek ve korumak için ihtiyaç duydukları hayati varlıklardan mahrum ettiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada söz konusu anlaşmanın 1967 yılından beri işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insan hakları konusunda BM Filistin Özel Raportörü ile yapılan etkili diyalogun ardından geldiği belirtildi.

Anlaşma, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu’nun Üçüncü Komitesi olan Sosyal, İnsani ve İşleri Kültür Komitesi toplantıları çerçevesinde yapıldı. Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Sekreteri Faysal bin Mişari el-Madiyn, Suudi Arabistan heyetinin Birleşmiş Milletler’in (BM) işgal altındaki Filistin topraklarındaki Temsilcisi ve Özel Raportörü Michael Lynk’in raporunu aldığını belirtti. Michael Lynk, İsrail’in Birleşmiş Milletler mekanizmalarıyla, özellikle de kendi şahsı ile iş birliği yapmayacağını belirtti. Lynk açıklamasında şunları söyledi:

“Üye devletlerin BM mekanizmalarıyla iş birliği yapmaması, yasal yükümlülüklerini açıkça ihlal etmeleri anlamına geliyor. Tüm BM üyesi devletlerin yükümlülüklerine uyması gerekiyor. Filistin halkının hakları özellikle de kendi kaderini tayin etme hakkı üzerinde kimse tasarrufta bulunulamaz. İşgali sonlandırmak, bağımsız bir Filistin devleti kurmak, doğal kaynaklar ve gelirleri üzerinde tam egemenlik kurmak… Bunların tümü, uluslararası sözleşmeler tarafından garanti altına alınmış ve hemen uygulanması gererken maddelerdir. İnsan hakları ırk veya ayrımcılık olmaksızın herkes içindir.”

Faysal bin Mişari el-Madiyn de Özel Raportör’ün raporunda geçen ifadeleri tekrarlayarak işgalci bir güç olan İsrail’in uluslararası hukukta yükümlülükleri olduğunu ve işgale son vermeyi hedeflemesi gerektiğini belirtti. Faysal bin Mişari el-Madiyn, konuya dair şunları söyledi:

“İsrail bu yasal sorumluluklardan tamamen uzaklaştı ve Filistin topraklarını elli yılı aşkın süredir yasa dışı bir şekilde işgal ediyor. Hukuki bir yetkiye sahip olmamasına rağmen özel ve kamusal mülkleri ele geçirdi. Filistin toprağını kendine mülk edindi. İsrail’in Filistin’in su kaynaklarına el koyması, uluslararası insan hakları ve su hakkı ile ilgili maddelere karşı açık bir ihlalidir.”

Suudi Arabistan, özellikle çatışmayı uzatan temel sorunların ele alınması, Filistinlilerin haklarının ihlal edilmemesi ve İsrail’in işgaline son vermesi konusunda Birleşmiş Milletler’in (BM) işgal altındaki Filistin topraklarındaki Temsilcisi ve Özel Raportörü Michael Lynk’in hazırladığı rapora destek verdi.

Şarkul Avsat