HRW, Cezayir’de Protestan azınlığa uygulanan baskıları kınadı

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, Cezayir’deki üç Protestan kilisesinin yakın bir zamanda kapatılması ve kilisede ibadet edenlere müdahale edilmesinin ülkedeki azınlıklara baskıların en son örnekleri olduğunu açıkladı.

HRW açıklamasında “Hükümet hemen kiliseleri yeniden açmalı ve Cezayir’deki tüm dini cemaatleri korumayı açıkça taahhüt etmelidir” ifadelerini kullandı.

Tam İncil Kilisesi’nin papazı ve Cezayir’deki Protestan Kilisesi Başkanı Salah Şellah, polisin 15 Ekim’de ülkenin en büyük Protestan kilisesi olan Tizi Ouzou’daki Tam İncil Kilisesi’ni kendisinin de orada bulunduğu esnada ayin yapanlara saldırıp kapattığını söyledi.

HRW açıklamasında verilen bilgilere göre “Ertesi gün polis tarafından Tizi Ouzou eyaletinde iki kilise daha kapatıldı. 17 Ekim’de polis, valilik binası önünde bu baskılara karşı protesto düzenleyen protestocuları gözaltına aldı. Ancak daha sonra onları serbest bıraktı.

HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, “Cezayirli yetkililer, Müslüman çoğunluğa dinlerini uygulamak için sağlanan özgürlükleri dini azınlıklara da sağlamalı, keyfi olarak kapatılmış olan tüm kiliselerin yeniden açılmasına izin verilmelidir” dedi.

Cezayir’deki Protestan Kilisesi ise, “Yetkililer Kasım 2018’den bu yana, kapatılan üç kiliseyle birlikte tam 12 Protestan kilisesini kapattılar, çünkü devlet bu ibadet yerlerini kullanmak için çoğuna ruhsat vermedi” şeklinde açıklama yaptı.

Kilise, Protestan kiliselerini kapalı tutan yetkililerin nadiren isteklerini onayladıklarını ekledi. Oysa Cezayir anayasası, din özgürlüğünün “Yasalara saygı gölgesinde garantili ibadet özgürlüğü” olmasını sağlıyor.

Şarkul Avsat