Umman’da halk, yeni Şura Meclisi üyelerini seçmek için sandık başına gitti

Umman’da dün gerçekleştirilen Şura Meclisi seçimlerine halkın katılımı yüksek olurken, yeni oluşturulacak Meclis’in, özellikle ekonomik kaygıları olan Ummanlıların değişim isteklerine yanıt vereceği ifade edildi.

Ana Seçim Komitesi, gözlemcilerin, seçimlere katılımın yoğun olduğunu tespit ettiğini ve tüm vilayetlerde oy verme işleminin akşam 21:00’a kadar sürdüğünü açıkladı. Ed Dahiliye Bölgesi’ne bağlı Nizva şehri dâhil, bazı noktalarda yaşanan kısa süreli elektrik kesintileri ise acil durum ekiplerinin müdahalesi ile giderildi.

Umman genelinden 86 adayın seçileceği Şura Meclisi seçimlerinde, 40’ı kadın olmak üzere toplam 637 aday yarıştı. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Umman’ın yüzde 40’ı ise yabancı.

Umman Sultanlığı genelinde 110 sandık merkezi kuruldu. Dün sabah saat 7’de oy başlayan oy verme işlemi, akşam 21:00’a kadar sürdü. Oy verme işlemi elektronik ortamda gerçekleşirken, yurtdışında yaşayan Ummanlılar ise Şura Meclisi 9. dönem seçimleri için önceki gün oy kullandı.

Şura Meclisi, 1991 yılında 84 üye ile kuruldu (şimdiki üye sayısı 86), her dört yılda bir yapılan seçimlerle göreve gelen üyeler, Umman Sultanlığı’nın tüm şehirleri temsil ediyor. Umman Sultanlığı’nda nüfusu 30 binden az olan bir kenti bir aday temsil ederken nüfusu 30 binden fazla olan şehirler ise birden fazla aday tarafından temsil ediliyor.

1991 yılında kurulan Umman Şura Meclisi, 1981 yılında kurulan Danışma Konseyi’nin yerini aldı. Umman Şura Meclisi, tüzüğüne göre, yetkileri; görüş belirtmek, tartışmak ve önerilerde bulunmak olan bir danışma meclisidir. Umman Şura Meclisi’nin başkanı Umman Sultanı tarafından çıkarılan kararname ile belirlenir.

Umman Şura Meclisi’nin, görüşülen kanun ve yönetmeliklerin kabul edilmesinden hemen önce inceleme hakkına sahip olduğu ifade edildi.

Umman Şura Meclisi’nin 9. dönem seçimlerinde kadınlar etkin bir varlık gösteriyor. 40 kadın adayın yarıştığı Umman seçim sistemi, kadınlara siyasi hakları kullanma yetkisi veriyor ve onlara seçme ve seçilme hakkı tanıyor. Ummanlı kadınlar ayrıca, çeşitli siyasi kurumlarda da görev yapabiliyor.

Umman İçişleri Bakanı Hamud bin Faysal Elbusaidi, başkent Maskat’taki seçim merkezini ziyaret etti. Şarku’l Avsat tarafından edinilen bilgiye göre, oy verme işlemin başlamasından 2 saat sonra, sandık merkezlerinde yoğunluk yaşanmaya başlarken, onlarca Ummanlı elektronik sistem ile oy vermek için sıraya girdi. Kadınlar için oy verme merkezleri erkeklerden ayrı tutulurken, kadın seçmen sayısında artış yaşandığı aktarıldı.

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan bir kadın seçmen, Şura Meclisi’nde kadınların temsil edilmesi için oy kullanacağını belirterek, kadınları desteklediğini söyledi.

Bawshar Valisi ve bölge Seçim Komisyonu Başkanı Yahya bin Nasın el-Harrasi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, seçim yasası gereğince adayların seçim günündeki oy kullanma sürecini takip etmelerine izin verdiklerini belirterek, herhangi bir adayın oy kullanma sürecini takip etme hakkını engellemediklerini söyledi.

İçişler Bakanlığı Müsteşarı ve Ana Seçim Komisyonu Başkanı Mühendis Halid bin Halil bin Suud el Busaidi, Umman Şura Meclisi’nin 9. dönem seçimleri için yapılan oy verme sürecinin sorunsuz gerçekleştiğini söyledi. Başkan Suud el Busaidi açıklamasında, seçimlerin, Umman Sultanlığı’nın farklı vilayetlerinde kurulan 110 oy kullanma merkezindeki elektronik sistemle sorunsuz sona erdiğini belirterek, elektronik sistemin son seçimlerde etkin bir şekilde kullanıldığına dikkati çekti.

Busaidi, sonuçların, il sonuçlarının komite başkanlarının onayını aldıktan sonra hemen açıklanacağını, Şura Meclisi yeni üyelerinin ise akıllı telefonlardan vatandaşlarla paylaşılacağını ifade etti.

Kyaar Kasırgası

Öte yandan Umman Meteoroloji Merkezi, en son yayınlanan uydu görüntülerinde Kyaar Kasırgası’nın Arap Denizi’nin ortasına doğru hareket ettiğini açıkladı. Kasırganın 4. derecede olduğu ifade edilen açıklamada, vatandaşlardan dikkatli olmaları istendi.

Meteoroloji Merkezi, kasırganın dolaylı bir şekilde Arap Denizi’nin Umman’a bakan sahillerine doğru gelmesinin muhtemel olduğunu aktardı.

Şarkul Avsat