İran ekonomisinin yüzde 9.5 daralması bekleniyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), İran ekonomisinde bu sene yüzde 9.5’lik bir daralma beklendiğini ancak reel yurt içi gayri safi hasılanın önümüzdeki yıl sabit kalmasını beklediklerini ifade etti.

IMF Orta Doğu ve Orta Asya Bölge Müdürü Jihad Azour, verdiği demeçte “Geçtiğimiz yıl yeniden uygulanan ve bu yıl daha da sıklaştırılan yaptırımların, önümüzdeki seneye ek bir etkisi olmayacak” ifadelerini kullandı.

Yaptırımların yeniden uygulanmasını takiben, IMF İran’da bu yıl yüzde 35,7’lik, önümüzdeki sene ise yüzde 31’lik enflasyon oranları görülmesinin beklediğini belirtti.

Azour, İranlı yetkililerin enflasyonu kontrol etmek için resmi döviz kurunu piyasa faizine göre ayarlaması gerektiğini söyledi.

İran’ın ihracatının 2018’de 103.2 milyar dolardan, bu yıl 60.3 milyar dolara düştü ve 2020’de ise 55.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Aynı zamanda İran’ın ekonomisini dengelemek için 62 dolar olan petrol varil fiyatlarının 194.6 dolara yükseltmesine ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Pazar günü yayınlanan IMF raporunda, İran ekonomisinin, 2019’da yüzde 4.5’lik ve önümüzdeki sene ise yüzde 5.1’lik mali açık vereceği tahmin ediliyor.

Arab News