Suriye’nin kuzeydoğusunda rejim güçleri ve TSK arasında çatışma çıktı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin 9 Ekim’de Suriye’nin kuzeyindeki YPG unsurlarına yönelik başlattığı harekâtın ardından bugün ilk kez Suriye rejim güçleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında çatışma yaşandığını aktardı.

AFP’ye konuşan SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, TSK’nın bugün sabah saatlerinde Türkiye sınırına yakın olan Esadiye köyü eteklerindeki rejim kuvvetlerine yönelik topçu atışı gerçekleştirdiğini söyledi.

Rami Abdurrahman açıklamasında, yaşanan bu olayın, Kürtlerin bölgeden çekilmesi için başlatılan askeri harekâtın ardından, taraflar arasındaki ilk çatışma olduğunu belirtti.

Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD kuvvetlerinin bölgeden çekileceğini duyurması ile Suriye’ye harekât düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz hafta imzalanan anlaşmada, 150 saat içerisinde YPG’lilerin 30 kilometrenin dışına çıkartılması ve Türk-Rus devriyeleri başlatılmasına karar verildi. 150 saatlik sürenin bu akşam saatlerinde dolması bekleniyor.

Erdoğan konu ile ilgili açıklamasında, Rusya ile varılan Soçi Anlaşması uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda YPG’yi bölgeden çıkarmak için Ankara’nın tek başına mücadele edeceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün konu ile ilgili yaptığı açıklamada, güvenli bölgenin boşaltılması için verilen 150 saatlik sürenin bitmesine saatler kala bölgede yaklaşık bin kişilik bir YPG’li grubun bulunduğunu söyledi.

Akar açıklamasında, “YPG terör örgütünün Barış Pınarı Harekât Bölgesinde kaldığı gözüküyor. Fakat bu mücadele bitmez. Bitmeyeceğinin farkındayız. Bu nedenle bugüne kadar ne gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat