ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’yi kızdıracak bir adım atarak, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıyan tasarıyı kabul etti.
AFP’nin haberine göre, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff tarafından sunulan söz konusu tasarı 405 ‘evet’ karşısında 11 ‘hayır’ oyuyla onaylandı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD’nin insan haklarına olan bağlılığında asla taviz vermemesi gerektiğine vurgu yaparak, 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasının geçmişin hatalarının tekrarlanmaması açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Pelosi, “Bugün Kongre için büyük bir gün. Gelin bugün bu suçun Ermeni halkına karşı yapılan bir ‘soykırım’ olduğunu açıkça ortaya koyalım” dedi.
Biden: Bu bir daha olmayacak
ABD eski başkan yardımcısı ve 2020 başkanlık seçimlerinde aday olan Joe Biden ise alınan kararı memnuniyetle karşılayarak, Twitter hesabından, “Bu soykırımı tanıyarak kurbanlarının anısını onurlandırıyor ve söz veriyoruz: Bu bir daha olmayacak” ifadelerini kullandı.
Siyasi kanadın dışında, Ermeni asıllı ABD’li ünlü televizyon yıldızı Kim Kardashian da tasarının kabul edilmesinden duyduğu sevinç ile haberi sosyal medyadan 62 milyon takipçisine duyurdu. Kardashian, bu olayın kendisi ve milyonlarca Ermeni için kişisel olduğunu vurguladı.
ABD, yaptırım tasarısını onayladı
Temsilciler Meclisi’nde ayrıca, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye’ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısı da 403 ‘evet’ ve 16 ‘hayır’ oyuyla kabul edildi. Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerin kabul ettiği yasa tasarısı, Barış Pınarı Harekatı kararında yer alan üst düzey Türk yetkililere yönelik yaptırımlar getirilmesini öngörüyor.