Şeyh Zayed’in cennete dönüştürdüğü çölün hikayesi

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) en büyük ve en ünlü vahalardan biri olan el-Ayn Vahası, sadece bölgenin tarihini ve kimliğini yansıtan hurma ağaçlarına sahip değil, aynı zamanda geçmişteki sosyo-ekonomik yaşamı da yansıtan özellikleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ilk BAE bölgesi olarak ayrıcalıklı bir yere sahip.

300 yıl öncesine dayanan el-Ayn Vahası, ataların geçmiş yaşamlarını, insani yardım uygulamalarını ve vahadaki ve çevresindeki alanlarda yaşamın sürmesine katkıda bulunan uygulamaları yansıtıyor.

El-Ayn Vahası’nda Ziyaretçi Hizmetleri Uzmanı Hilal Ahmed el-Kuveyti, vahayı çevreleyen nüfusun geçmişte vahaya bağımlı olduğunu ve o zamanlar tahıl, meyve ve yöresel sebzelerin gıda gereksinimlerinin karşılandığı tarımsal uygulamalar olduğunu söyledi. “Bölge halkı için yaşam biçimi haline gelen tarımsal uygulamalarda, Şeyh Zayed bin Sultan Al Nehyan, tarımı teşvik etmede ve çölü bir vahaya ve yeşil bir cennete dönüştürmede büyük bir rol oynadı” şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında, buğday ekiminin geçmişte önemli bir tarımsal uygulama olduğunu ve halkın mahsulün toplanmasında işbirliği yaptıklarını, çevredeki halkın katılımıyla vahada bir kutlama düzenlendiğini söyledi.

Kuveyti,  Vaha’nın bin 200 hektarlık bir alanı kucakladığını, 550’den fazla çiftlikte dağıtılan ve en iyi  türlerini üreten 147 binden fazla hurma ağacı içerdiğini belirtti.

Önemli coğrafi ve tarihi konumunun yanı sıra “Sultan”,  “Cahili” ve “Murabba” gibi bir dizi kaleyle çevrili bir vaha olduğunu, kalelerin, vahayı dış risklerden korumak için savunma merkezleri konumunda olduğunu ifade etti.

Vahanın çiftliklerinin 3 bin yıldan daha eski olduğu tahmin edilen ve “Aflac” olarak adlandırılan en eski insan yapımı sulama sistemi üzerine sulamaya dayandığını, iki tür aflac içererek el-Ayn kentindeki diğer vahalardan ayırt edildiğini belirtti.

Çiftlikte, ekim mevsiminden hasat mevsimine kadar hurma ve çeşitli ağaçlarla ilgilenen bir kişi olan “Baydar” da dahil olmak üzere vahadaki tarımsal uygulamalarla ilgili bir çok meslek olduğunu ve uzak bölgelerdeki su kaynaklarını arayan bir kişi olan “Basir” mesleğinin olduğunu söyledi. Ayrıca, vahadaki tüm çiftliklere eşit oranda su dağıtımından sorumlu olan ‘Arif el-Falac’ mesleğini de ekledi.

Kuveyti, geliştirme ve modernizasyon çalışmalarından sonra vahaya üç yeni alan eklendiğini, ilk alanın çölleşme sürecini önleyen küçük bitkileri, ikinci alanın sebze ve meyveleri, üçüncüsünün de küçük bitkileri zararlı güneş ışığından koruyan Sidr, Samar ve hurma ağaçları içerdiğini söyledi.

Çevre merkezi, vahadaki önemli bir tesis ve el-Ayn şehrinin tarihi, özellikle de “el-Ayn Vahası” tarihi hakkında bilgi veriyor. Ayrıca, Vaha’da yer alan Falac Müzesi, aflacın çalışmalarını ve suların dağların yamaçlarından bölgeye ulaşma ve vaha çiftliklerine su dağıtma yollarını gösteren ve açıklayan bir sergi olarak hizmet veriyor.

WAM