Suudi Arabistan, 2,5 milyar dolar sukuk açıklamayı planlıyor

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, dört yıl içinde en düşük borçlanma rakamları nedeniyle 2,5 milyar dolarlık İslami tahvilleri yükseltmeye çalışıyor.

Konuya yakın olan ama adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre, Suudi Arabistan hükümeti, 10 yıllık sukuk (faizsiz bono) için 145 baz puan ile 150 baz puan arasında, referans oranı üzerinden başlangıç fiyatları belirledi. Bloomberg tarafından elde edilen verilere göre, Suudi Arabistan’ın Nisan 2029’daki 4 milyar dolarlık menkul kıymetler pazartesi günü 125 baz puanla kapandı.

YAKLAŞIK 32 MİLYAR DOLARLIK BORÇ VERECEK

Satış, petrol devi Saudi Aramco’nun ilk halka arzını en az birkaç hafta geciktirmesinden günler sonra yapıldı. Geçtiğimiz ay yapılan drone ve füze saldırılarını takiben Aramco’nun tesislerine kısa bir süre için üretimini yarıya indirmek zorunda kalmıştı. İsmini vermek istemeyen kişi, Suudi Arabistan’ın bu yıl 10,9 milyar dolarlık Eurobond artırdığını ve yeni anlaşma fon gereksinimlerini uluslararası pazarlarda tamamlaması beklediğini açıkladı.

Bloomberg Barclays endekslerine göre, Suudi Arabistan’ın ortalama dolar seviyesi bu yıl yaklaşık olarak 1.3 puan düşerek yüzde 3.22’ye geriledi.

Suudi Arabistan bu yılki bütçe açığını finanse etmek için yaklaşık 32 milyar dolarlık yerel ve yabancı para cinsinden borç vermeyi planladı. Ve gelecekteki yatırım girişimi için önümüzdeki hafta uluslararası yatırımcılara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Gulf Business

SUKUK NEDİR?

Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır. Sukuk sertifikaları, yatırımcının faizsiz sabit getiri elde etmesini amaçlamaktadır. Sukuk satın alan yatırımcı şirketin veya devletin sukuk sertifikasının taahhüt ettiği oranlar çerçevesinde bir varlığa sahip veya ondan yararlanma hakkına sahip olur. Bonolar borca dayalı sertifika olarak adlandırılırken, Sukuk ise varlığa dayalı sertifkalardır. Sukuk ihraç eden şirket, sağlayacağı nakit akışını nereye aktaracağını kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak zorundadır.