Husiler, Yemen Savunma Bakanı’na saldırı düzenlendi

Husiler dün Marib’de Yemen Savunma Bakanı Korgeneral Muhammed Ali el-Makdisi’nin arabasına saldırı düzenledi. İnsansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirildiği düşünülen saldırıda Bakan Makdisi yaralanırken bir asker ve şoför öldü.

Yemen resmi kaynaklarının açıklamalarına göre Makdisi, arabası üçüncü askeri bölgedeki bir kampın yakınlarında Husiler tarafından hedef alınmadan önce Ortak Operasyonlar Merkezi’nde Savunma Bakanlığı komutanları ile toplantıdaydı. Saldırıda yaralanan Bakan Makdisi’nin danışmanı Tuğgenerel Mansur Thawabah Marib’deki bir hastaneye kaldırıldı.

Bakan’ın arabasını hedef alan patlamanın kaynağı hakkında farklı haberler bulunuyor. Yerel kaynaklar saldırının Husilerin attığı bir füze ya da bomba ile düzenlendiğini belirtirken Bakan’ın danışmanlarından Tuğgeneral Yahya Ebu Hatem ise İHA ile gerçekleştirildiğini söyledi..

Hatem, Twitter hesabından şu açıklamada bulundu:

“Savunma Bakanı, Ortak Operasyon Merkezi’nden hareket ettiği sırada arabası bir drone ile hedef alındı. Başta Bakan Muhammed Ali el-Makdisi olmak üzere Savunma Bakanlığı’!nı hedef alan bu Husi girişiminin başarısız olduğu konusunda herkese güvence veriyoruz. Bu tür sefil girişimler ancak Yemen’in kurtuluşunu sürdürme kararlılığımızı artırır.”

Yemen resmi kaynaklarının bildirdiğine göre söz konusu saldırıda bakanın şoförü Beşir el-Marhabi ve Abdullatif Cafer adındaki bir subay öldürüldü.

Saldırı hakkında herhangi bir açıklama yapmayan Husi militanlar, 2018 yılı boyunca balistik füzeler, Katyuşa roketleri ve İHA’larla Marib şehrine yüzlerce saldırı düzenlemişti.

Husiler, saldırıları düzenlemek için Marib’in batısına bakan Heyelan Dağı’nın kontrolünü elinde bulunduruyor. Meşru yönetimi destekleyen Koalisyon güçleri daha önce balistik füzelerle gerçekleştirilmesi hedeflenen birçok saldırıyı engellemişti.

Husiler, bu yılın başlarında da Aden’in kuzeyindeki El-Anad Askeri Üssü’nde Yemen Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey askeri liderleri hedef almıştı. Söz konusu saldırı, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Askeri İstihbarat Başkanı da dâhil birçok kişinin ölümüne neden olmuştu.

Geçen ağustos ayında ise Husiler tarafından Aden’in el-Berika bölgesindeki el-Cela karargahında düzenlenen askeri geçit töreni hedef alınmıştı. Söz konusu saldırıda destek güçleri komutanı Ebu’l Yemame olarak bilinen Albay Munir el-Yafi öldürülmüştü.

Yemenli kaynaklar, Hacca sınır ilinin kuzeyinden sızmaya çalışan Husi milislerin öldürüldüğünü bildirdi. 26 September Net’in haberine göre Husiler, Yemen Ulusal Ordusu’nun bölgelerine sızmaya çalıştığı sırada ordu tarafından engellendi.

Husiler tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan başarısız sızma girişimleri sırasında milislerin önde gelen komutanları da dâhil olmak üzere onlarca Husi militan öldürülmüş ve yaralanmıştı.

Meşruiyeti destekleyen kuvvetler geçtiğimiz saatlerde Husi milislerin Harad bölgesindeki konumlarına hava operasyonu düzenledi. İsyancı Husilerden ölenlerin ve yaralananların olduğu belirtilen operasyonda milislere ait araçların da imha edildiği belirtildi.

Husiler, Hudeyde ilindeki Ulusal Ordu’nun bölgelerini hedef almaya devam ederken Yemen Ordusu kuvvetleri ise siyasi ve askeri liderliğin direktifleri doğrultusunda ateşkes anlaşmasına sadık kalmayı sürdürüyor.

Şarkul Avsat