Lübnan’da bankalar, kapılarını yeniden açtı

Lübnan’da iki haftadır süren ve Başbakan Saad Hariri’nin istifasına yol açan protestolar nedeniyle kapanan bankalar, Cuma günü ilk kez kapılarını açtı.

Başkent Beyrut’ta açılan üç bankanın kapısında uzun kuyruklar oluştu.

Beyrut’un kuzeyindeki Zouk Mosbeh’de bulunan Byblos Bank müşterilerinden biri, banka dışında bekleyen 20 kişilik kalabalığı ima ederek, “Burada çok kargaşı yok. Daha fazla olacağını düşünmüştüm” dedi.

Lübnan’ın en büyük bankalarından Blom Bank’ın Beyrut’un Hamra Caddesi’ndeki şubesinde bulunan bir müşteri ise sabah 8’de bankanın kapılarını açmasıyla 10 kişinin sıraya girdiğini ve bu sayının daha sonra 20’ye çıktığını söyledi.

1975-1990 iç savaşından bu yana en kötü ekonomik krizi geçiren ülkede yaşanan iki haftalık siyasi kargaşa, bankaların faaliyet göstermeye başlamasıyla hesap sahiplerinin paralarının hepsini çekeceği ya da bunları yurt dışına transfer edeceği yönünde korku oluşturdu.

Lübnan Merkez Bankası, bankalar faaliyet göstermeye başladığında sermaye hareketine kısıtlama getirmemeye söz verdi.

Resmi bir sermaye kısıtlaması olmayabilir, ancak bankacılık kaynaklarına göre ticari bankalar şu an yurt dışına transferleri kredi ödemeleri, sağlık giderleri ve aile desteği gibi durumlarla sınırlandıracak.

Şarkul Avsat