“ABD büyükelçiliğini bastığımız için pişmanım”

İranlı öğrencilerin başkent Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’ne düzenlediği baskının 40. yıldönümü yaklaşırken, bu saldırının liderlerinden olan İbrahim Asgarzade bu olaydan pişmanlık duyduğunu söyledi.

Çok sayıda öğrenci, 4 Kasım 1979’da, ABD tarafından desteklenen Şah’ın yıkılmasından kısa bir süre sonra, Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’ne baskın düzenleyerek, 52 ABD’liyi 444 gün boyunca rehin tuttu. Bu olayın ardından ABD-İran ilişkileri büyük zarar gördü.

Asgarzade verdiği röportajda, “Bütün suç krizin kontrolden çıkmasına izin veren İslamcı öğrencilerde” diyerek, olayların elçilik personelinin rehin alınmasına dek gelişmesinin o dönemin dini lideri Humeyni’nin desteğiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

O zamanlar 23 yaşında bir mühendislik öğrencisi olan Asgarzade, baskınla ilgili asıl planlarının büyükelçilikte oturma eylemi düzenlemek olduğunu ancak durumun kontrolden çıkarak, büyükelçiliği ‘ele geçirmeye’ kadar vardığını dile getirdi.

Asgarzade, güvenlik güçlerinin büyükelçiliğe gelerek kendilerine müdahale etmesinden endişe etmeleri nedeniyle baskın düzenlemeden önce İran Devrim Muhafızları’na planlarına ilişkin bilgi verdiklerini belirtti.

İbrahim Asgarzade, diğerlerinin ayak izlerini takip etmemesi konusunda da uyardı.

Bu saldırının etkisinin İran ve ABD ilişkilerinde hala gerilim yarattığını ifade eden Asgarzade, “Tahran ve Washington arasındaki ilişkileri geliştirmek çok zorlaştı. İki ülke arasındaki ilişkilerde bir ilerleme ihtimalini görmüyorum” diye konuştu.

Şarkul Avsat