Tahran’daki Suudi ve İngiliz elçiliklerine saldırılar aptalca

ABD’nin Tahran Büyükelçiliğinin 1979 yılında işgalinde yer alan öğrencilerden İbrahim Askerzade, “iki ülkenin şu anda yaşadığı siyasi krize” yol açan sürece katıldığı için duyduğu pişmanlığı dile getirdi. Askerzade, farklı ülkelerin diplomatik temsil merkezlerine saldırı düzenleyerek sürecin tekrarlanmasının ise “aptalca” olduğunu belirtti.

Bir grup radikal İranlı öğrenci, Tahran’ın merkezindeki elçilik binasına baskın düzenledikten sonra 52 ABD’li diplomatı gözaltına almış ve bir diplomatik krizin oluşmasına yol açmıştı.

İbrahim Askerzade, elçiliğe yönelik baskının yıldönümünde ABD merkezli Associated Press (AP) ajansına yaptığı açıklamada, “Tabi ki, şu anki gibi bilgi birikimine sahip olsaydım, zamanı geri döndürebilseydim ve bu eylemin sonuçlarını görebilseydim böyle bir faaliyete dahil olmazdım” ifadelerini kullandı.

ABD’li rehineler krizi 444 gün sürdü ve iki ülke arasındaki ilişki o günden bu yana kötüleşti. Devrim Muhafızları, hala Tahran’daki elçilik binasına hakim durumda.

Büyükelçiliğe yönelik baskında yer alanlar, rehinelerin teslim edilmesi karşılığında devrilmesi için patlak veren protesto gösterilerinin yoğunlaşmasının ardından ülkeyi terk eden İran Şah’ın teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Askerzade, “Öğrencilerin yanındaydım, ama elçiliğe yapılan saldırıda yer almadım” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Indepent Arabia’dan aktardığı habere göre ABD Büyükelçiliği olayının, Suudi Arabistan ve İngiltere büyükelçiliklerine yönelik saldırılarda da tekrarlanmasını, “aptalca bir eylem” olarak nitelendiren İbrahim Askerzade, “Suudi Arabistan ve İngiltere büyükelçiliklerine yapılan saldırıların aptalca olduğunu söyledim. Bu eylemler aptalcaydı” şeklinde konuştu.

2016 yılında bir grup radikalizm yanlısı, Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğine ve ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Meşhed’deki konsolosluğa saldırı düzenledi. Saldırı, birçok Arap ülkesi de dahil Riyad ve Tahran arasındaki diplomatik ilişkilerin donmasına yol açtı.

Öncesinde de Devrim Muhafızları’na bağlı Besic güçleri, Tahran’ın merkezindeki İngiltere Büyükelçiliğine saldırmıştı. Söz konusu olay da Londra’nın Tahran ile olan ilişkilerini kötüleştirmişti.

Şarkul Avsat