Trump’ın 11 bin Twitter mesajı analiz edildi

Beyaz Saray Danışmanı Kellyanne Elizabeth Conway yaptığı açıklamada ABD Başkan’ı Donald Trump’ın Twitter ile olan ilişkisini “O, Twitter’a tıpkı bizim yemek yemeye ihtiyaç duyduğumuz gibi ihtiyaç duyuyor” ifadeleriyle tanımladı. Bu tanım, “dünyanın en güçlü başkanı” olarak nitelenen kişinin modern çağımızdaki başlıca sosyal medya platformlarından biriyle eşi benzeri görülmemiş ve alışılmadık ilişkisini yansıtıyordu.

Trump, 2016 yılında Twitter’ı etkili bir şekilde seçim aracı olarak kullandı. Daha sonra bunu düşmanlarına saldırmak, başarıları ile övünmek, kendisini savunmak ve destekçilerine güven vermek için siyasi bir araca dönüştürdü.

The New York Times Gazetesi dün internet sitesinde yayınladığı bir haberinde ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasından bu yana 33 ay içinde yayınladığı 11 binden fazla Twitter mesajını analiz etti. Gazete, Trump’ın Twitter’ı Meksika’yla arasındaki göç ve duvar ile ilgili politikalarına güven duyulması için bin 159 kez, Çin ve diğer ülkelerle olan ticaret savaşında vergi politikalarına güven duyulması için de 521 kez kullandığını aktardı. Trump’ın yönetiminde görevli 24 ismin istifasını veya görevden alındığını duyurmak için de Beyaz Saray yerine Twitter’a başvurduğunu belirtti.
New York Times, Trump’ın toplam Twitter mesajlarının yarısından çoğunun (yaklaşık 5889 gönderi) düşmanlarına ve rakiplerine saldırmak, 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile iş birliği yaptığı iddiaları hakkında Robert Mueller’ın soruşturmasını da kapsayan ve kendisini hedef alan soruşturmalara cevap vermek, ABD Temsilciler Meclisi’nde demokratlarının sürdürdüğü kendisinin azil işlemleri, demokratların hakim olduğu tüm şehirler hakkında yorum ve kendisini eleştiren sporcular hakkında olduğunu tespit etti. Trump’ın 2000 Twitter mesajını da kendisini övmek için attığını kaydetti.

ABD Başkanı’nın Twitter’ı kullanması, Rus hükümetiyle iş birliği yaptığına yönelik suçlamalardan aklandığı soruşturmanın bitmesinden bu yana büyük ölçüde arttı. Ancak ABD Başkanı’nın adaleti engelleyip engellemediği ve Temsilciler Meclisi’nde suçlu bulunmasına yol açabilecek soruşturma işlemlerinin başlatılması hakkında bir karar çıkmadı. Trump, ekim ayının ilk iki haftası Twitter’ı 500 kez kullandı. Bu durum Trump’ın sosyal medya platformunu kullanım oranını 3’e katladığına işaret ediyor.
ABD Başkanı, taraftarlarının desteğini toplamak, önceliklerini ilerletmek ve düşmanlarına saldırmak için Twitter kullanma sanatında ustalaştığını kanıtlıyor. Trump geçen hafta basın toplantısıyla DEAŞ lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürüldüğünü duyurduğunda da bunu gösterdi. Trump, birçok kitle iletişim aracının ve dünyadaki milyonlarca takipçinin önünde “Onlar (DEAŞ) interneti neredeyse herkesten daha iyi kullanıyor. Ancak Donald Trump istisna” ifadelerini kullandı.
Başkanlığının başlarında, üst düzey Beyaz Saray danışmanları “Trump’ın paylaşımlarını 15 dakikalık bir gecikme ile yapması” hakkında müzakere etti. Gazete, başkanlık Twitter mesajları üzerinden yaptığı analiz sonucunda ABD Başkanı’nın Twitter’ı kullanmayı en çok sevdiği vaktin sabah 06.00 – 10.00 arasında olduğunu ve özellikle Oval Ofis’e gitmeden ve yardımcılarıyla buluşmadan önce olduğunu belirledi.

The New York Times gazetesinin haberinde iPhone’unu kullanmak için ihtiyaç duyduğu okuma gözlüklerini takmayı sevmemesinden dolayı ABD Başkanı’nın başkalarının yanında Twitter mesajı atmayı tercih etmediğini de ortaya koydu. Trump, Twitter mesajlarını Beyaz Saray Sosyal Medya Direktörü ve Yardımcısı Dan Scavino’ya yazdırmaya alışmış durumda. Scavino, mesajları yayınlamadan önce Trump’la birlikte gözden geçiriyor, bazen Trump’ın yayınlanmadan önce okuyup onaylaması için büyük puntolarla bir kağıda bastırıyor. Bu görev Scavino’yu sıradan bir Beyaz Saray görevlisinden prestijli bir isme dönüştürdü. Öyle ki Trump’ın yardımcıları ve meclis üyeleri başkanlık Twitter mesajları hakkında önerileri olduğunda doğrudan Scavino’ya gidiyorlar.
Twitter mesajlarının büyük puntolarla bastırılması sadece başkanlık gönderileri ile sınırlı değil. Trump’ın yardımcıları konuşmalarını destekleyen ve kendisine yönelik atılan Twitter mesajlarını da kağıda bastırıyor. Hatta bir keresinde Beyaz Saray, Başkan Trump’ın yardımcılarının kendisini destekleyen bir dizi Twitter mesajını bir araya getirdiği bir kağıdı Trump’ın imzasıyla birlikte Fox News yorumcusu Tomi Lahren’e teşekkür mektubu olarak gönderdiği biliniyor. Lahren daha sonra şahsi Twitter hesabından ABD Başkanı’nın kendisine teşekkür ettiği kağıdın fotoğrafını yayınladı ve kendisine teşekkür etti.

Şarkul Avsat