BAE’li tıp öğrencisi beyin kanseri tedavisinde bir ilke imza attı

Birleşik Krallık’taki Queen Mary Londra Üniversitesi’nde tıp öğrencisi olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı Sultan ez-Zaruni, beyin kanseri tedavisinde kullandığı yöntemle dünyada bir ilke imza attı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi alanındaki eğitiminden bahseden Zaruni, “Üç yıldır Londra’daki Harley Street kliniğinde nöroşirürji uzmanlarıyla çalışıyorum ve neredeyse bir yıl önce, kanserli tümörleri beyinden çıkarmak için minimal fiziksel hasara sahip hassas ve etkili bir teknik üzerinde çalışmaya başladık ve bu yöntemle 8 kanserli tümörü çıkarabildik.

DÜNYADA İLK KEZ KULLANILAN TEKNİK

Kullandığımız bu teknik dünyada bir ilk oldu. Şu anda pek çok inatçı tümörün üstesinden gelmesine katkıda bulunan Visualase sistemini kullanan hastalarımız için manyetik rezonans lazer güdümlü ablasyon teknolojisi geliştirmek için bir grup doktorla çalışıyorum ve bu teknoloji epilepsinin tedavisine de faydalı olabilir” dedi.

Zaruni, sürecin cerrahlar tarafından kafada çok küçük bir kesi yaparak ve daha sonra hastayı MRG’ye sokarak ve geliştirilen cihazı kullanarak başladığını ve yakındaki doku ve hasarı yok etmediğinden emin olmak için sıcaklığı kontrol ettiğini, beş dakikalık bir sürede lazerle tümörlerin ablasyon yöntemi ile temizlendiğini belirtti.

HIRS

Zaruni tip eğitiminin kendisi için sadece bir tutku olmadığını bu hayalini gerçekleştirmek için hırs yaptığını ifade etti. BAE’nin öncü lideri sayesinde bu hayalini gerçekleştirmesi için Birleşik Krallık’taki en iyi üniversiteye gönderildi. Zarouni, modern tıp teknolojilerine duyduğu büyük tutkusu sayesinde kanser tümörleri ile mücadele alanındaki teknikleri araştırarak BAE için yeni bir başarıya imza attı.

BAE’DE HER YIL 4 BİN 500 VAKA

Zaruni, BAE’de her yıl 4 bin 500 yeni kanser vakası bulunduğunu ve beyin kanserinin dünyadaki en yaygın kanserlerden biri olduğuna dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü, kanser vakalarının 2030’da iki katına çıkacağını, bunun modern teknolojik çözümler ve uzmanlık konusunda yeni gelişmelerin düşünülmesini sağladığını bildirdi.

Geliştirilen modern tekniği tanıtmak için uluslararası konferanslara katılan Zaruni, Aralık ayında Dubai’de düzenlenecek olan BAE Uluslararası Beyin Cerrahisi Konferansı’na katılacak ve tıbbi toplulukla Visualase teknolojisi ve kullanımı konusundaki deneyiminden bahsedecek. Zaruni, “Bu konferanslar BAE vatandaşını temsil etmek harika bir fırsat olacak. Öğrenciliğim boyunca bu teknolojiyi geliştirmeyi umuyorum” dedi.

Al Bayan