Suudi Arabistanlı hattatın İslam sanatındaki modern anlayışı

Cidde’de yaşayan Suudi Arabistanlı sanatçı Nasır al Salem, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kültür ve bilgi geliştirme Bakanlığı tarafından düzenlenen BAE’nin Al Burda Burs sergisinde son projesini sergileyecek.

Al Salem, 2018’de Al Burda Bursuna layık görülen 10 çağdaş sanatçıdan biri. 2010 yılında Al Salem, Suudi Arabistan’ın Ulusal Hat Sanatı yarışmasında ikinci oldu. Aynı zamanda Ulusal Hattatlar Loncası üyesi ve Suudi Arabistan’ın Sanat ve Kültür Grubu’nun aktif bir üyesi.

DUVARA YAPTIĞI SANAT

Al Salem’in genel olarak yaptığı çalışmalar, genellikle Kur’an’dan ayetlere atıfta bulunan geleneksel hat sanatı ve İslami geometri ile modern tasarım unsurlarını içeriyor. Al Salem, çalışmalarını sunmak için karma medya platformları kullanma alışkanlığı nedeniyle “İslam hatlarının sınırlarını zorlayan” olarak tanımlanıyor.

Al Burda Sergisi için, al Salem, üzerine Arapça metin yazılı yeşil duvarlı bir odaya “daha önce hiç görülmemiş gibi” anlamına gelen “Ma la aynon raat” adlı hadisten bir alıntı yaptı.

Al Salem, “Yeşil ekran odasının ardındaki fikir, her film yapımcısının bir sahne yaratabileceği, daha sonra fotoğrafı düzenleyebileceği ve bazen gerçeküstü ya da elde edilmesi zor olan arka planlar ekleyebilmesinden geliyor. Her birimizin cennetten farklı beklentileri var ve bu fikri projede çevirmeye çalıştım. Odadayken, projenin sadece bir perspektifini görmeyeceksiniz, aynı zamanda işin diğer perspektiflerini görmek için etrafta dönebilirsiniz… Bu da ‘Daha önce hiç görülmemiş gibi’ fikrini verir. Odanın bir köşesinden görebileceğiniz net bir görüntü yok, tıpkı cenneti hayal edebileceğimiz bir perspektif veya bir resim olmadığı gibi” ifadelerini kullandı.

Arab News