Uluslararası Koalisyon, Körfez’de devriyeye başladı

ABD önderliğindeki askeri deniz ittifakı dün Bahreyn’de, İran tehdidi altındaki Körfez bölgesinde devriyeye başladı.

Deniz kuvvetleri, seyrüsefer güvenliği ittifakının yürüttüğü ‘Sentinel’ adı verilen deniz misyonu kapsamında seyrüsefer yollarını ve su kanallarını denetleyerek ticari gemilerle petrol tankerlerini olası saldırılara karşı koruyacak.

Washington, yaklaşık dört ay önce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, İngiltere, Avustralya ve Arnavutluk ile beraber ‘deniz seyrüseferi ve deniz kanalları güvenliğinin sağlanması için uluslararası bir ittifak’ kurma fikrini ortaya atmıştı.

Uluslararası seyrüsefer güvenliği ittifakı operasyonlarının gerçekleştirildiği bölge Arap Körfezi’nden Hürmüz Boğazı’na, Umman Denizi’nden ve Babu’l Mendeb’e kadar uzanıyor.

ABD ve Batı ülkeleri İran’ı stratejik Körfez sularındaki petrol tankerlerine ve gemilere mayıs ayından bu yana düzenlenen saldırıların arkasında olmakla suçlamıştı. İran, suçlamaları reddederken Washington ise petrol sektöründe İran’a uyguladığı yaptırımları sıkılaştırmıştı. Bölge, Söz konusu olaylar sonucunda büyük bir askeri çatışmanın eşiğine gelmişti.

Petrol tankerleri ve ticaret gemilerini su kanallarında korumak için uluslararası bir askeri ittifak kurma fikri 9 Temmuz’da gündeme gelmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Washington’ın bu ittifakı kurma çalışmalarına yönelik yaptığı açıklamada askeri ittifakın Umman Denizi, Arap Körfezi ve Kızıldeniz’deki Hürmüz ve Babu’l Mendeb Boğazları’nda deniz güvenliğini sağlayacağını ifade etmişti.

Ortadoğu’daki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı James J. Malloy ve koalisyon ülkelerinin askeri yetkilileri dün Manama’daki Beşinci Filo’da ittifakın açılış törenine katıldı.

Malloy açılış törenindeki konuşmasında ittifakın asıl hedefinin gemilere yönelik saldırılara karşı denizde ortak bir uluslararası tepki vermek için çalışmak olduğunu söyledi. Söz konusu hedefin bir tehdit olmadığını, aksine tehditlerle başa çıkma ilkesine dayanarak savunmacı ve operasyonel olduğunu belirten Malloy deniz sularında devriye gezileceğini vurguladı.

Sentinel deniz misyonu, dünyadaki petrolün üçte birinin geçtiği Körfez bölgesindeki ticaret gemilerini korumayı amaçlıyor.

İngiltere tarafından dün yapılan açıklamada İran’ın bir İngiliz petrol tankerini alıkoymasının ardından Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bayrağını kaldıran gemilerin karşı karşıya kaldığı güvenlik riskinin azaldığı duyuruldu.

İngiliz hükümeti Sözcüsü konuya dair yaptığı açıklamada “İngiltere bayrağını açan gemiler alıkonma riskinin azalmasının ardından, Kraliyet Donanması’nın refakatine ihtiyaç duymadan Hürmüz Boğazı’ndan geçebilecek” dedi.

İngiltere Deniz Ticaret Odası tarafından dün yapılan açıklamada da defalarca kez Hürmüz Boğazı’ndaki gerginliğin son bulması uyarısında bulundukları belirtildi. Söz konusu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bölgede faaliyet gösteren tüm gemileri, güvenliklerini ve mallarının dünya çapında serbestçe geçişini sağlamaları için ilgili makamlarla koordine olmaya davet ediyoruz. Küresel ticaret, malların güvenli bir şekilde geçişine bağlıdır.”

Şarkul Avsat