Çin’den Suudi Aramco’ya 10 milyar dolar

Suudi Arabistan, dost hükümetlerden rekor hisse satışını desteklemek için taahhütler isterken, Çinli kamu kuruluşları Aramco’nun halka arzına toplam 10 milyar dolar yatırım yapmak üzere görüşmelerde bulunuyor.

Pekin merkezli İpek Yolu Fonu (Silk Road Fund), teklifte hisse almak üzere görüşülen taraflar arasında.

Çin Devlet Başkan Şi Cinping, “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi kapsamında Çin’in politik etkisini artırmak ve antik ticaret yollarını canlandırmak istiyor. Aramco’ya yapılan bu yatırım, Suudi Arabistan’la bağ kurmanın yanı sıra, Çin’e artan petrol fiyatlarından kazanç sağlayacak bir yol sağlayacak.

Devlete ait petrol üreticisi Sinopec Group ve egemen servet fonu China Investment Corp, son aylarda Aramco halka arzına yatırım yapmak konusunda görüşmelerde bulunduğunu ancak henüz nihai bir kararın alınmadığını söyledi.

Taahhütler kesinleşmedi ve yatırımcıların sıralaması ve her bir firmanın vereceği miktarlar Çin hükümetine bağlı olacak.

İpek Yolu Fonu 2014 yılında 40 milyar dolar başlangıç ​​sermayesi ile kuruldu. İnternet sitesine göre, daha sonra 14 milyar dolar fonla desteklendi.

Bloomberg News’in haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Prens Muhammed Bin Selman, devlete ait petrol şirketinin 2 trilyon dolar değerinde olduğunu, ancak beklentilerini 1,6 trilyon dolar ile 1,8 trilyon dolar arasını bulmaya hazır olduğunu söylenmişti.

Arabian Business