ABD: Türkiye S-400’lerden vazgeçmezse yaptırım kararına hazırız

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Türkiye’nin Rus S-400 anlaşmasından büyük bir memnuniyetsizlik duyduklarını söyleyerek, ABD Kongresi’nin S-400’lerden vazgeçmemesi halinde Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almaya hazır olduğunu açıkladı.

O’Brien, CBS televizyonunda yaptığı açıklamada, “Eğer Türkiye S-400’lerden kurtulmazsa muhtemelen CAATSA yasasına uygun yaptırımlar, her iki tarafın da ezici çoğunluğunun desteği ile Kongre’den geçecek. Türkiye, bu yaptırımların sonuçlarını hissedecek. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açıkça söylemiştik. NATO’da S-400’lere, önemli miktarda Rus silah alımına yer yok” dedi.

Robert O’Brien, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Washington’a geldiği zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bunu çok açık bir şekilde söyleyeceğini de sözlerine ekledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın bu söylemleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’li mevkidaşı Trump ile görüşmek üzere 13 Kasım’da Washington’a yapacağı ziyaretin hemen öncesinde geldi.

ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen, Türkiye Temmuz ayında Rus S-400 hava savunma sisteminin ilk sevkiyatını aldı. Buna karşılık Washington, Ankara’yı F-35 programından çıkardı ancak şimdiye dek herhangi bir yaptırım uygulamadı.

Türkiye, bugüne kadar aldığı S-400 füze bataryalarını kullanmadı. Washington da NATO müttefikini Rus sistemlerinden uzak durmaya ikna etmeye çalışıyor.

Şarkul Avsat