Suudi okullarında 60 yıl önceki müzik dersi görüntüleri

Suudi Kültür Bakanı Prens Bedr Bin Abdullah Bin Farhan’ın Eğitim Bakanı Dr. Hamad Al Şeyh’le, müziğin Suudi Arabistan’daki müfredata geri dönmesi üzerine yaptığı açıklamadan sonra Suudiler, 60 yıl önce Suudi Arabistan’daki müzik derslerinin görüntülerini yayınladı.

Öne çıkan görüntüler, Cidde’deki “Al Thaghr Okulları” öğrencileriydi. Fotoğraflarda 23 öğrencinin piyano, gitar, davul ve keman gibi çeşitli müzik enstrümanları çaldığı dikkat çekti.

Twitter’da Al Thaghr Okulları’nda bir müzik sınıfına ait video da yayınlandı. Videoda öğretmenin “Akordiyon” enstrümanını çaldığı ve öğrencilerin müziğe göre sözlerini tekrarladığı şarkılar dikkat çekti.

ENSTRÜMAN ÇALAN ÖĞRENCİLER

Al Thaghr Okulları, 1960 yılında Cidde’de kuruldu ve müdürü, eski geleneksel tarzdan uzak, akademik ve eğitici bir model sunan Muhammed Abdul Samad Feda idi. Piyano ve müzik enstrümanları öğretmek üzere Mısır’dan müzisyenleri getirterek, müfredatın bir parçası olarak müzik öğretimini başlattı. Ayrıca, okulun toplulukla olan ilişkisini geliştirmek için, Ağaç Haftası, plastik sanat sergileri ve müzikal geceler gibi kültürel ve farkındalık haftaları başlatarak bütün bu etkinlikleri herkese açık olarak gerçekleştirdi.

Ayrıca Twitter’da 1955’te kurulan Cidde’deki Dar Al Hanan Kız Okulu’nda müzik eğitimi alan öğrencilere ait fotoğraflar paylaşıldı.

Twitter’daki bu fotoğraflara yapılan yorumlarda, öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek ve onları sanattan daha fazla zevk almak için müzik öğretmenin önemi vurgulandı. Suudi Kültür Bakanı kız öğrencilere ait fotoğrafa yorum yaparak, “Güzel günler geri geliyor” dedi.

Suudi Eğitim Bakanı Hamad Al Şeyh, Kültür Bakanı ile “Eğitim faaliyetlerinde ve eğitim müfredatlarında bazı sanatların yeniden harekete geçirilmesi, kültür ve sanatsal faaliyetlere izin verme yetkisinin verilmesi ve sanat ve kültür alanında uzmanlaşmış eğitim kurumlarının lisanslanması” konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Al Şeyh, 2012 yılında, Riyad’daki Kral Fahd Kültür Merkezi’ndeki onuncu okul tiyatrosu grubu festivalinin açılışı sırasında Eğitim Bakanı Yardımcısı olarak şunları söylemişti, “Okullarda tiyatro gösterilerinde müziğin varlığında yanlış bir şey yok.” O sırada yaptığı açıklama büyük bir yankı uyandırdı.

Al Arabiya