BAE, NASA’yla uzay için taze yiyecek yetiştirecek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin dünyadaki gıda güvenliğine yönelik çabaları uzay tarımı için umut oldu. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay için taze yiyecek yetiştirmek amacıyla BAE ile işbirliği yapacak.

NASA Uzay Yaşamı ve Fiziksel Bilimler Araştırma ve Uygulamaları Direktörü Doktor Craig Kundrot, ekibinin uzayda taze gıda yetiştirmek için BAE ile işbirliği yapma konusunda oldukça istekli olduğunu açıkladı.

Dr. Kundrot, The National’da yayınlanan röportajında “ABD Tarım Bakanlığı ile küresel işbirlikler hakkında görüşüyoruz ve gıda güvenliğinin BAE için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. BAE ile yeni teknolojiler, tarlada taze gıda yetiştirmek için alan uygulamaları gibi üzerinde çalışabileceğimiz çok sayıda ortak konu bulunuyor.

Mars uzay misyonu; astronotların uzayda üç yıl geçirdiğini öngörüyor, dolayısıylat taze yiyecekler bu çalışma için hayati bir öneme sahip olacak. Bizler BAE ile çok benzer bilimsel hedefleri paylaşıyoruz ve bu verilerden iyi bir şekilde faydalanabilmek için de elde ettiğimiz bilgilerimizi paylaşmaya hazırız” dedi.

Eylül ayında eski savaş pilotu ve artık uzaya seyahat eden ilk Birleşik Arap Emirlikli kişi olan Hazza Al Mansoori, Uluslararası Uzay İstasyonu’na olan tarihi yolculuğu sırasında birçok günlük deney yaptı. Deneylerden bir tanesi mikro yerçekiminin tohum çimlenme oranlarına olan etkisiydi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin önümüzdeki yıl gerçekleştireceği Mars Misyonu, BAE’nin ilk gezegen keşif girişimi olacak. Umut adı verilen uzay gemisi gelecek yıl Temmuz ayında fırlatılacak ve 2021 yılına kadar Mars yüzeyine ulaşmış olacak.

Bu çalışma, insanlığın Kızıl Gezegen Mars’taki yaşam vizyonuna katkıda bulunacak eleştirel bilimsel anlayışlar sunmayı amaçlıyor.

Doktor Kundrot, Birleşik Arap Emirlikleri’deki ABD Büyükelçiliği’nin ev sahipliği yaptığı ABD Uzay Ajansı heyetinin bir parçası olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyordu.

Ekip, BAE’nin elde ettiği başarıdan oldukça etkilendi.  NASA’nın İnsan Araştırma Programı’ndaki baş uzman olan Jennifer Fogarty, “BAE’nin uzay sektöründeki bilgi ve yeteneklerini edinme hızından inanılmaz derecede etkilendim. BAE tarafından inşa edilen KhalifaSat uydusunun geçen yıl fırlatılması ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen bir kişiyi uzaya göndermesindeki başarısı, böyle genç bir organizasyon için mükemmel ve profesyonel bir yaklaşım sergilemiştir” diyor.

The National