Aramco’nun halka arz süreci hisse başına 30 ila 32 riyallik fiyat aralığıyla başlıyor

Saudi Aramco bugün halka arz için fiyat aralığının belirlendiğini, kurumsal ve bireysel yatırımcılar için emir defteri oluşturma süresinin başladığını duyurdu. Bununla birlikte şirket, başvuru yapılan hisselerin arz bedelinin resmi olarak 5 Aralık’ta duyurulacağını açıkladı.

Halka arz edilen hisse senetlerinin fiyat aralığı, hisse başına 30 ila 32 riyal arası olarak kararlaştırılırken nihai arz bedeli emir defteri oluşturma süresi sonunda belirlenecek. Potansiyel bireysel yatırımcılar için en yüksek hisse senedi bedeli tavan fiyat olan 32 riyalle sınırlandırılacak.

Aramco bugünkü açıklamasında halka arz edilen hisse senedi oranının şirketin toplam hisselerinin yüzde 1.5’ini oluşturduğunu belirtti.

Şirket, nihai arz bedelinin 32 riyalden düşük olması durumunda bireysel yatırımcıların fiyat aralığının tavan sınırı ile nihai arz bedeli arasındaki fark için aşağıdaki iki seçenekten birini seçeceğini aktardı. Birinci seçenek; bireysel yatırımcıya nakit olarak geri ödeme yapılması, ikinci seçenek ise; bireysel yatırımcıya ek hisse tahsis edilmesi.

Aramco’nun halka arz fiyat aralığı 1.6 ile 1.7 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor.

Öte yandan Suudi Arabistan’daki bankalar tarafından sunulan şirketin finansal tablolarını, faaliyet detaylarını ve yönetim yapısını içeren prospektüs (rapor) bugün itibarıyla Saudi Aramco arzının emir defteri kaydının oluşturulmasına başlanmasının ve nihai fiyatlamanın 4 Aralık’a kadar devam etmesinin planlandığını aktarılmıştı. Yine prospektüse göre potansiyel bireysel yatırımcıların 28 Kasım’a kadar belirlenen tavan ve taban fiyat aralığından başvuru yapmaları öngörülmüştü.

Gerekli tüm şartların ve ilgili tüm düzenlemelerin yerine getirilmesinden sonra şirketin hisseleri borsada işlem görmeye başlayacak. Hisselerin borsada listelenmeye başlamasıyla ilgili duyuru, Suudi Arabistan Borsası Tadawul’un resmi internet sitesinden yapılacak.

Bununla birlikte kurumsal ve şirketler kategorisindeki potansiyel yatırımcılar için başvuru süresinin 17 Kasım’da başlayacağına işaret edilen prospektüste son başvuru tarihinin 4 Aralık olduğu bildirilmişti.

Aramco’nun 200 milyar hisseye bölünmüş 60 milyar riyallik (16.04 milyar dolar) sermayesi bulunuyor.

Şarkul Avsat