Suudi Arabistanlı iki bilim insanı, dünyaca önemli ödülü kazandı

Suudi Arabistan’da 6. L’Oreal-UNESCO Kadınlar Orta Doğu Burs Ödülü kazanan iki kadın araştırmacı, alternatif organ nakli ve kök hücre tedavisinde önemli çalışmalara imza attı.

Wafa Audeh Altalhi ve Asma Al Amoodi, ödül alan 6 kadın bilim insanı arasında yer alıyorlardı.

3 BİN 100’DEN FAZLA KADINA BİLİM ALANINDA DESTEK

Ödül alan bütün araştırmacılara, başarılarının tanınması için belirli bir hibe verildi. Altalhi, doktora sonrası araştırmaları kategorisinde 20 bin Euro, Al Amoodi ise doktora öğrencisi kategorisinde 8 bin Euro hibenin sahibi oldu.

21 senedir yapılan bu girişim, kadınları bilim alanında güçlendirme ve başarılarını gerçekleştirmeye destek olmanın yanı sıra cinsiyet eşitliğini de teşvik ediyor. Şimdiye kadar program 3 bin 100’den fazla kadını destekledi.

ORGAN NAKLİ YERİNE ORGAN YENİLEME ÇALIŞMASI

Altalhi, donörsüz organ nakli konusunda yaptığı araştırması ile bursun sahibi olurken, dünya genelinde insanların en çok muzdarip olduğu hastalığa çözüm üretmeyi amaçlıyor.

Altalhi, “Organ nakli bekleme listesi son yıllarda artıyor ve hastane masrafları insanlar üzerinde bir baskıya neden oluyor. Araştırmam, allojenik organ nakillerine alternatif olarak, hastanın kök hücrelerini kullanarak organ yenilemeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı.

Altalhi, “Bunun gibi ödüller, araştırmacılara ve çalışmalarının uzmanlar tarafından incelenebildiği bir platform sunuyor. Bunun da bilim alanında sağlıklı yeterliliği teşvik etmek ve yeniliği ilerletmek için önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Bilim ödülüne sahip olmadan önce Altalhi, Laboratuvar Tıbbı lisans derecesi aldığı Umm al Qura Üniversitesi’nde yer alıyordu. Hücresel ve moleküler tıp dalında yüksek lisansını tamamladıktan sonra Kanada’daki Ottawa ve Toronto Üniversitesi’nde laboratuvar tıbbı ve patobiyoloji alanında doktora yaptı.

HEDEFİ: KEMİK İLİĞİ NAKLİNİ ARTIRMAK

Altalhi, “Şu an Harvard Üniversitesi’nde ve aynı zamanda Massachusetts Organ Biyomühendislik Merkezi’nde doktora sonrası bursum var” ifadelerini kullandı.

Al Amoodi’nin öncelikli hedefi, kanser hastaları için kök hücre tedavisi araştırmalarının geliştirilmesi. Kök hücre araştırmalarıyla hematolojik hastalıkları tedavi etmek için daha fazlasının yapılabileceğine inanıyor.

Suudi Arabistan kanser kayıtlarına göre, lösemi hem kadınlar hem de erkekler arasında en yaygın beşinci kanser türü.

Sınırlı tedavi seçenekleri ve Suudi Arabistan’da çok sayıda hasta ile Al Amoodi, araştırmasıyla kemik iliği naklini arttırma konusunda oldukça kararlı.

Al Amoodi, tıbbi laboratuvar teknolojisinde lisans derecesine ve biyoloji alanında yüksek lisans derecesine sahip. Doktora çalışmalarını kök hücre adhezyon mekanizmasıyla çalışmalarına devam etmeyi amaçlıyor.

Arab News