Erdoğan: S-400’ü bırakıp tamamen Patriot’a yönelmemiz gibi bir şey olamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminden vazgeçip Patriot’a yönelmesinin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, F-35 savaş uçakları konusunda ise ABD ile uzlaşmayı umduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti dönüşü kendisine eşlik eden medya mensuplarına yaptığı açıklamada, “Patriotları almaya hazır olduğumuzu Sayın Trump’a söyledim. Patriotları alırken S400’ü tamamen kaldırma teklifini biz egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. Ben şimdi Patriot sebebiyle S-400’ü bırakamam ki. Sen bana Patriot vereceksen ver. Yunanistan’a aynı şeyi söyleyebiliyor musun? Söyleyemiyorsun. Peki, Türkiye’ye niye bunu söylüyorsun? Orada S-300 var. Hadi ona da sat Partiot. Bizim elimizdeki donelerimiz güçlü. Adımlarımızı da ona göre atıyoruz, atacağız”  dedi.

F-35 konusuna değinen Erdoğan, “2 milyar 400 milyon dolar bir toplam fiyat var. Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolarını ödemişiz ve siz bize daha bir tane F-35 vermiş değilsiniz. Hep söylediğimiz şey şu; biz müşteri değil ortağız. Şu anda bu görevlendirmeyi yaptık. Temennim odur ki çalışmalar sonunda olumlu bir netice alırız. Fakat ben burada da yine Trump’ı çok daha olumlu gördüm. Yaklaşımlarında daha yapıcı gördüm” yorumunda bulundu.

Rusya ile ilişkilerden bahseden Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizim şu anda Rusya ile de ikili ilişkilerimiz var. Bu ilişkimizi bozamayız. Bunun içinde stratejik ilişkimiz de var. Nedir bu stratejik ilişki? Doğalgaz meselesi. Bizim stratejik anlamda bu ürünlerle alakalı bu tür ilişkimizi bir kenara atamayız. Şu anda turizmde Rusya bütün ülkeleri geçti ve bu noktada bir numaralı ortağımız. Bize geçen yıl Rusya’dan 6,5 milyon turist geldi. Bu yıl belki daha da artacak. Ticaret hacmimiz 30 milyar dolara doğru gidiyor. Geçen yıl 25 milyar doları yakalamıştık. Bu yıl daha ileri götürmeyi hedefliyoruz.”

Trump’a karşı olan çevrelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması için yoğun bir çaba içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu sorunların karşılıklı saygı ve milli çıkarlar temelinde çözümü için Sayın Trump’ın samimi bir çaba içinde olduğunu söyleyebilirim. 1915 olaylarıyla ilgili tasarının bir yaptırım yasasıyla birlikte Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesinin temel sebebi de zaten bu. Özellikle Ermeni meselesi ve 1915 olaylarıyla ilgili olarak hem Sayın Trump’a hem Beyaz Saray’da buluştuğumuz senatörlere detaylı bilgi verdim ve tarihi hadiselerin siyasileştirilmesinin büyük bir hata olduğunu kendilerine anlattım” diye konuştu.

Doğru bilgiye dayalı diyalogun Türkiye ile ABD arasındaki görüş farklılıklarını çözmenin bir yolu olduğuna dikkat çeken Erdoğan, tüm senatörlere Gülen Hareketi’nin (FETÖ) Türkiye’deki eylemleriyle ilgili ayrıntılı bir kitabı verdikleri söyleyerek, senatörlerin tamamına bir set olarak bunların gönderileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin ise “Biz şimdi yine bütün adli deliller ile dosyaları kendilerine verdik. Adalet bakanlıkları arasındaki görüşmeler hala devam ediyor, edecek. Yılmadan usanmadan takip edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Trump’ın kendisine hitaben 9 Ekim’de kaleme aldığı diplomatik teamüllerden uzak mektubun iade edildiğini söyleyerek, karşı bir tepki gelmediğini dile getirdi.

Erdoğan, güvenli bölge konusu hakkında ise “Güvenli bölge teklifini biz Obama’ya yapmıştık. Sizin döneminizde de yaptık. Gelin şimdi şu güvenli bölgeyi halledelim” dedik. Trump buna yanaştı, “Bunu Avrupa ülkelerine de söyledim” dedi. 3-4 Aralık NATO Liderler Toplantısı’nda da ben güvenli bölge konusunu gündeme getireceğim” diye konuştu.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından Erdoğan’ın ABD ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ulusal çıkarlar, egemenlik haklarına saygı ve doğru bilgiye dayalı diyalog ve müzakere zemininde gerçekleşen Washington ziyareti kriz, kopuş ve kavga beklentilerini boşa çıkarttı” ifadelerini kullandı.