Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz önümüzdeki çarşamba günü başkent Riyad’da Suudi Arabistan Şura Konseyi’nin yıllık toplantısına katılacak.
Şura Konseyi Başkanı Abdullah bin Muhammed bin İbrahim el-Şeyh dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kral Selman’ın ülke politikasının ana hatlarıyla belirlendiği Şura Konseyi’nin 4’üncü yıl oturumuna başkanlık edeceğini söyledi.
Abdullah bin Muhammed bin İbrahim el-Şeyh, Şura Konseyi’nin 3’üncü yıl 7’inci oturumunda 65 toplantı yapıldığını belirterek Kral Selman’ın 262 karar verdiğini kaydetti.
Kral Selman’ın yarın Suudi Arabistan hükümetinin Diriye bölgesinin gelişimi ile köklerin ve medeniyetin korunmasına katkı sağlamasının yanı sıra kültürel mirası koruyup küresel standartlara sahip olacak Diriye Kapısı’nın açılış törenine katılacağı kaydedildi.
Açılış töreni, Suudi Arabistan’ın kuruluşundan bu yana Krallığın mirasını ve tarihini görsel bir şekilde sunmanın yanı sıra şehrin mirasını gösteren bir törene dönüşecek. 7 kilometrekarelik alana sahip olan dev proje, çeşitli müzeler, galeriler, 15 bin kişi kapasiteli alanlar, 20 dünya markasının 100’ü aşkın kafe ve restoranının yanı sıra Eman Hotel & Resort ile tarihi bölgenin muhteşem manzaralarını sunacak.
Diriye Kapısı Geliştirme Kurumu (DGDA), CEO’su Jerry Inzerillo, açılış törenin daha önce benzeri görülmemiş eşsiz bir kutlamaya sahne olacağını, emsalsiz Diriye’nin tek başına Suudi Arabistan ulusunun hikayesini anlatabileceğini ve böylece gelecek nesillere de ilham verebileceğini söyledi.
Riyad’ın kuzeybatısındaki Diriye şehri, Suudi Arabistan’ın siyasi tarihinde önemli bir rol oynadı. İmam Muhammed bin Suud tarafından 17’inci yüzyılın ortalarında kurulan Diriye, Suudi Arabistan Krallığı’nın ilk başkenti olma özelliği taşıyor.
Suudi Arabistan liderliği, Suudi tarihini destekleyen alanlara büyük önem verirken Diriye şehri, Kral Selman’ın ilgisini yoğunlaştırdığı başlıca yerlerden biriydi. Krallık emri ile 20 Temmuz 2017’de kurulan Diriye Kapısı Geliştirme Kurumu’nun (DGDA) Yönetim Kurulu’na Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz başkanlık ediyor.
Diriye, tarihi ve Suudilerin yaşam tarzlarını yansıtan tarza sahip antik bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Tarım yapan köyleri ve sulama merkezleri de ılıman iklime sahip tarihi şehrin ekolojik mirasını yansıtıyor.
Diriye Kapısı projesinin açılışı, Suudi Arabistan’ın dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilere kapılarını açtığı bir döneme denk geliyor. Diriye, Suudi Arabistan Krallığı’nın birçok tarihi mirasını ortaya çıkaran otantik, kültürel bir alan olarak biliniyor.
Et-Tarif Mahallesi
Et-Tarif, Suudi devletinin yönetildiği ilk mahalle olma özelliğini taşıyor. İmam Muhammed bin Suud’un da evinin bulunduğu mahallede birçok saray ve kilden yapılmış ev bulunuyor. Diriye, UNESCO’nun 2010 yılında Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.
Mahalle, şehrin korunması ve savunulması için kulelerin bulunduğu duvarlar ile çevrili.
El-Beciri Mahallesi
Kültürel ve stratejik bir konumu olan el-Beciri Mahallesi, Hanifa Vadisi’nin doğu kısmında, et-Tarif Mahallesi’nin karşısında yer alıyor. Şeyh Muhammed bin Abdulvehab ve ailesi bu mahallede yaşadı.
El-Beciri Mahallesi’nde kentsel projeler sona ererken günümüzde bu mahallede Kültür Bakanlığı da dahil birçok hükümet merkezi bulunuyor. Mahallede yapılan dönüşümle tarihi özelliği olan bu yerin kapılarının komşu bölgelere açılması hedefleniyor…
Semhan Mahallesi
Mahalle, 36’yı aşkın kilden yapılmış tarihi binalara ev sahipliği yapıyor. Önemli bir konumda olan ve turistleri cezbedecek yerlerden biri olarak ön plana çıkan mahalle yeni projelerle dönüştürülüyor.
Hanifa Vadisi
Yoğun bitki örtüsüyle Diriye bölgesine gelen ziyaretçiler için en önemli turistik merkezlerden olan Hanifa Vadisi, el-Beciri bölgesi ile iç içe konumda yer alıyor. Bölge, yürüyüşe elverişli birçok yol ve patikaya sahip.