Suudi Arabistan Start-up’ının kurucuları EWC’deki üçünlüğü kutluyor

Girişimcilik Dünya Kupası’nda (EWC) üçüncülük ödülünün sahibi Kızıldeniz Çiftlikleri (Red Sea Farms) kurucularından Mark Tester ve Ryan Lefers, Arab News’e verdiği demeçte bunun ‘fantastik’ bir duygu olduğunu söyledi.

Tester, “Suudi Arabistan’ı temsil etmekten gerçekten gurur duyuyorum. Suudi Arabistan’ın sadece etkinliklere ev sahipliği yapmadığı aynı zamanda finallere de kalabilen şirketlere sahip olduğunu düşünüyoruz. Son 100’e kalan şirketler arasında birkaç Suudi Arabistanlı şirkette bulunuyordu. Bu gerçekten iyi” ifadelerini kullandı.

Dünya’nın en büyük start-up yarışması olan EWC’nin kazananları perşembe günü Riyad’daki Misk Global Forumu’nda açıklandı.

Kızıldeniz Çiftlikleri, sulamada tatlı suya olan küresel bağımlılığı azaltmak amacıyla tarımsal teknoloji üretmeyi hedefliyor.

18 aydan uzun bir süre önce Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (KAUST) Çöl Tarım Merkezi’nin yardımcı direktörü olan Tester ve Ziraat Mühendisi Lefers tarafından kuruldu.

EWC’de 100 küresel finalist arasında altı Suudi kuruluşu vardı: Sadeem, Faheem, Cura, Dhad, Kızıldeniz Çiftlikleri ve UnitX. Bu kuruluşların hepsi KAUST’ın girişimcilik programları mezunları tarafından kuruldu.

Tester, üçüncülük ödülününü alarak “Dünyaya, Suudi Arabistan’ın bu kadar hızlı değiştiğini göstermek ve bu değişimin bir parçası olmak harika” ifadelerini kullandı.

Tester Suudi gençlere verdiği mesajda ise şunları söyledi: “Çok çalışın, cesur olun, girişimci olun ve piyasaları iyice inceleyin.”

Tester, Kızıldeniz Çiftliklerinin EWC’deki başarısı, tuzsuz su kullanarak yetişen domateslerini “beklenenden daha hızlı” bir şekilde pazarlamasını sağlayacak ve Tester amaçlarının önümüzdeki yıl 50 ton domates üretmek” olduğunu ifade etti.

Lefers, “ Böylesine şaşırtıcı bir girişimci grubu arasında ilk beşe girmek gerçekten büyük bir onur. EWC’nin bir parçası olmak bile başlı başına bir kazanç, çünkü harika fikirlere sahip iş insanlarında oluşan bir grupla ağ kurabiliyoruz” dedi.

Ortaklar, KAUST kampüsünde 2 bin metrekarelik bir pilot sera tesisi kurulması için 1.9 milyon dolarlık tohum fonu katkısında bulundu.

KAUST’taki inovasyon ve ekonomik kalkınma başkan yardımcısı Kevin Cullen, Arab News’e şunları söyledi: “Suudi Arabistan finalistlerin hepsinin üniversitemizden, özellikle Profesör Mark Tester’ın serasından çıkan ve tarımda devrim niteliğinde olabilecek Kızıldeniz Çiftlikleri ile gurur duyuyoruz”.

Arab News