Arap Birliği, Arap- Afrika Zirvesi’nin ertelendiğini duyurdu

Arap Birliği, 25 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenmesi planlanan Arap-Afrika Zirvesi’nin ertelendiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat tarafından edinilen bilgiye göre, Afrika ülkelerinin hali hazırda Almanya ile yaptığı Afrika zirvesinde bulunması nedeniyle bazı liderlerin 25 Kasım Arap-Afrika Zirvesi’ne katılamaması ve gelecek ay Körfez Zirvesi’nin düzenlenecek olmasından dolayı zirve ertelendi. Ertelenen Arap-Afrika Zirvesi gelecek yıl Riyad’da düzenlenecek.

Arap Birliği’nden güvenilir bir kaynak, zirveye ev sahipliği yapacak olan Suudi Arabistan’ın Arap Birliği Genel Sekreterliği ve Afrika Birliği Komisyonu’na erteleme kararını bildirdiğini, 2020 yılının ilk çeyreği için ise yeni zirve tarihinin belirleneceğini söyledi.

Kaynak, Riyad’da düzenlenecek olan zirvenin Arap ve Afrika ülkeleri arasındaki stratejik ortaklığının beşincisi olacağını, ilk zirvenin ise 1977 yılında Mısır başkenti Kahire’de yapıldığını belirtti. İkinci zirve 2010 yılında Libya Sirte’de, üçüncüsü 2013 yılında Kuveyt’te, dördüncüsü ise Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da gerçekleşti.

Arap-Afrika Zirvesi, halkların çıkarlarına hizmet etmek için ortak politikalar oluşturmayı hedeflemesinin yanı sıra, tarihi, stratejik, kültürel uzantılardan da yararlanarak ülke halkları arasında istikrar, güven ve yeniden dayanışmayı amaçlıyor.

Şarkul Avsat