Kuveyt’te hükümeti kurma görevi Dışişleri Bakanı’na verildi

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah’ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Kuveyt Emiri, hükümeti kurma görevini, geçtiğimiz hafta Başbakanlık görevinden istifa eden Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah’a vermiş ancak Şeyh Cabir, Kuveyt Emiri’nden özür dileyerek bu görevi kabul etmemişti.

Kuveyt hükümetine 6 dönem başkanlık yapan Şeyh Cabir, bazı basın organları ile sosyal medya hesaplarında yer alan iddialardan aklanması gerektiğini belirterek görevi reddetmişti.

Ülkede Emirlik Ailesi’ne mensup önde gelen isimler arasında çıkan kriz zirveye ulaştı.

Emir tarafından birkaç gün önce görevden alınan eski Savunma Bakanı Şeyh Nasır Sabah el-Ahmed es-Sabah, İçişleri Bakanı Şeyh Halid el-Cerrah es-Sabah’ı Savunma Bakanı olduğu dönemde askeri yardım fonundan yaklaşık 800 milyon dolar ele geçirmekle suçlayarak, buna dair belgeleri sunmuştu.

Şeyh Nasır, o dönemde başbakan olan Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah’a bu suistimalleri bildirdiğini ve yedi ay önce bir soruşturma komitesi kurmasını istediğini ancak kendisine cevap verilmediğini açıklamıştı.

Şeyh Nasır bu durumun ardından yolsuzluk dosyasını savcılığa sevk etmiş, ancak dava daha sonra Bakanlar Mahkemesi’ne devredilmişti.

Kuveyt Emiri,  oğlu olan Savunma Bakanı Şeyh Nasır Sabah el-Ahmed es-Sabah ile İçişleri Bakanı Şeyh Halid el-Cerrah es-Sabah’ı görevinden almıştı.

Bu durumun ardından, halka hitaben bir konuşma yapan Kuveyt Emiri, statüleri ne olursa olsun yolsuzluğa karışanları cezalandırma sözü vererek, ülkenin güvenlik ve istikrarına yönelik tehditlere izin verilmeyeceğini vurgulamıştı.

Vatandaşları ülkenin çıkarlarına dikkat etmeye, güvenlik ile istikrarını korumaya ve birliklerini bozmaya çalışanlar karşısında tek saf halinde durmaya çağıran Kuveyt Emiri, “Başkalarının tecrübelerinden ibret almalıyız” uyarısında bulunmuştu.

Şarkul Avsat