Yemen hükümeti İran’ın Husi kararını kınadı

Yemen Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Husi darbe yönetimini resmi olarak tanıma kararını ve Yemen’in İran’daki diplomatik temsilciliğinin Husilere verilmesini kınadı.

Söz konusu açıklamanın yanı sıra Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, İran rejimini Husilerin arkasında olmakla ve Yemen karasularındaki Güney Kore bandıralı bir geminin kaçırılması talimatı vermekle suçladı.

Yemen Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Yemen’in İran’daki diplomatik temsilciliğinin boşaltılması ve Husilere verilmesini kınadı.

Açıklamada, İran rejiminin söz konusu adımının, diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Sözleşmesini ve başta 2216 sayılı karar olmak üzere Yemen’le ilgili Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını açık şekilde ihlal ettiği belirtildi.

Bakanlık, İran’ın bu ihlallerin sonuçlarının sorumlusu olduğunu söylerken, “Bu adım, İran’ın darbeci Husi milisleri desteklediğini ve tanıdığını doğruladı. Aynı şekilde taşınır ya da taşınmaz diplomatik mülklerin korunması ilkesini ihlal etme sorumluluğunu üstlendi” dedi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı, “utanç verici” olarak nitelediği İran’ın bu davranışıyla mücadele etmek için tüm uygun yasal önlemlerin alınacağına da dikkati çekerek, BMGK’yı da bu sorumsuz davranışı kınamaya çağırdı.

Sana’da Husi milislere bağlı medya organları ise, grubun liderlerinden İbrahim Muhammed ed-Deylemi’nin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye kendisini Yemen Büyükelçisi sıfatıyla tanıttığını açıkladı. Medya organları, Deylemi’nin ilk olarak Ruhani’ye Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat’ın selamlarını ilettiğini belirtti. Aktarılana göre Ruhani de İran rejiminin Husileri ve Yemen’de siyasi çözümü destekleme tutumunu yineledi.

Husiler, İbrahim Muhammed ed-Deylemi’yi birkaç hafta önce, “Husi sözcü Muhammed Abdusselam Fetita’nın İran rejiminin Devrim Rehberi Ali Hamaney’i ziyaretinin ardından” Yemen’in Tahran Büyükelçisi olarak atadı. Husi sözcüsü görüşme sırasında Hamaney’e Husi lider Abdulmelik el-Husi’den de bir mektup teslim etti.

Öte yandan Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, geçen pazar günü Kızıldeniz’in güneyine yelken açan Güney Kore bandıralı bir gemi ve ona eşlik eden 2 teknenin Husi milisler tarafından ele geçirildiğini ve gemilerde silahlı soygunun gerçekleştiğini açıkladı. İryani, “Bu terör eylemi ve benzeri görülmemiş tehlikeli tırmanış, dost ve kardeş ülkeleri sakinleştirme ve Yemen’e barış getirme yolundaki tüm çabaları baltalamaktadır” açıklamasında bulundu.

Enformasyon Bakanı, yaptığı resmi açıklamada, “terör” olarak nitelediği operasyonun, Hudeyde şehri ve Abes kasabası arasındaki kıyı şeridinin ve Hudeyde limanının kontrolünün devam ettiğini, uluslararası deniz trafiğinin güvenliğine ve özgürlüğüne, Kızıldeniz’deki ve Babu’l Mendeb Boğazı’ndaki ticaret hareketliliğine yönelik Husi tehdidini yansıttığını vurguladı.

Muammer el-İryani, bu tehlikeli tırmanışın, İran’ın birçok vilayetindeki protesto gösterileriyle eş zamanlı olarak yaşandığını söylerken, dikkatleri halk ayaklanmasından dağıtmak, bölgedeki çatışmayı tırmandırmak ve uluslararası topluma baskı yapmak amacıyla Husiler aracılığıyla uygulanan bir İran planı olduğunu ifade etti.

İryani, uluslararası toplumu ‘deniz korsanlığı konusunda kararlı bir tutum sergilemeye’ çağırırken, “Bu durum, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir” dedi. Bakan ayrıca, Husi milislerin uluslararası nakliye hatlarına, bölgesel- uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehdidini durdurmak için meşru hükümeti destekleyici önlemler alma çağrısında bulundu.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 19 Kasım’da BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile Riyad’da bir araya geldi. Yemen’deki resmi kaynaklara göre görüşmede, Yemen ve barış umutları hususunda bir dizi mesele ele alındı.

Kaynaklar, Hadi’nin, Griffitts’in barışı sağlama, çıkmazdan kurtulma çabalarına ve başta “Hudeyde limanı ve şehri, esir meselesi ve Taiz kuşatması” olmak üzere İsveç Anlaşması’yla ilgili ortaya koyduğu çabalara övgüde bulunduğunu belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA’ya göre Cumhurbaşkanı Hadi, “Yemen ve bölgede sürdürülebilir güvenlik ve istikrara uzanan, 3 ilke uyarınca kapsamlı bir barışın sağlanmasına yönelik kararlığını” dile getirdi. Ajans, BM Temsilcisinin de bilgeliği ve “devlet organlarını güçlendirmek, vatandaşların güvenliğini ve istikrarını sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere çeşitli adımları temsil eden, Güney Geçiş Konseyi ile imzalanan Riyad Anlaşması başta olmak üzere” barışı sağlama çabaları dolayısıyla Hadi’ye övgüde bulunduğunu ifade etti.

Şarkul Avsat