Suudi Arabistan Motor Federasyonu'nun ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan Aseel El Hamad

Suudi Arabistan’da asfaltı ağlatan kadın!

Suudi kadın sürücü Aseel Al-Hamad, motor sporlarının kadınları yarışmaya daha çok teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın ilk kadın yarış pilotlarından biri olan Aseel Al-Hamad, motor sporlarında erkek egemenliğinin olduğunu ve kadınların sporu yapmaya teşvik edilmesi için daha çok şeyin yapılması gerektiğine inanıyor.

Aseel Al-Hamad, yarış lisanslarının sadece yüzde 1,5’inin kadınlar tarafından alındığını bunun “büyük bir uluslararası mesele” olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Motor Federasyonu’nun ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan El Hamad, sporda iz bırakan bazı kadınların olduğunu, ama gene de yetkililerin daha fazla şey yapması gerektiğini söyledi.

El Hamad, “Tatiana Calderón gibi Formula 1 sürücüleri, Susie Wolff ve Claire Williams gibi takım liderleri, ayrıca her pozisyonda çalışan kadın makine mühendisleri var, fakat bu sadece birkaçı. Bu kadınları genç kızlara onlar gibi olmaya teşvik etmek için rol modeli olarak kullanmamız gerekiyor’’ diyor.

Gençliğinden beri otomobil tutkunu olan El Hamad, Formula 1 hayranı olduğunu söylüyor. Kariyerinin en önemli noktası olan F1 arabasını kullanmaya davet edilmek olduğunu söyleyen Al Hamad, sürüş idolünün de Michèle Mouton olduğunu belirtiyor. El Hamad Mouton için “Çünkü 1980’lerde ‘tüm erkekler’ ralli şampiyonasında yarışmıştı. Ve dürüst olmak gerekirse, o yarışta yaptığını kimsenin yapabileceğini sanmıyorum” diye konuşuyor.

Yarışmayı iç tasarım işleriyle harmanlayan Al-Hamad, daha fazla genç kızı spordan ilham almaya teşvik eden programlar ve girişimler yaratan Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA)’nın temsilcilerinden biri.

Al Hamadi, ‘’Federasyon başkanının benden yönetim kuruluna katılmamı istediği günü unutmayacağım. Bu aslında harika bir şey çünkü kariyerimde çok fazla zorluk çekiyorum ve genç kadınlar için bir temel oluşturmak istiyorum. Onların yaşadığım mücadelelerden ve karşılaştığım zorlukları yaşamayacaklarından emin olabilirsiniz’’ diyor.

Suudi Arabistan Motor Federasyonu’nun ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan Aseel El Hamad

Al Hamadi, bir gün F1 ve Formula E gibi büyük motor sporlarında bir Suudi kadın dünya şampiyonu görme olasılığı üzerine ise şunları söylüyor:

“Bugün, özellikle hükümetin spora ve kadınların spora katılımını ne kadar desteklediğini görmemiz mümkün. Bizler bu işe daha yeni başladık ve gerçekten çok hızlı gidiyoruz. Yakında uluslararası büyük yarışmalarda yarışan bir şampiyonumuzu görürsem şaşırmayacağım.”

El Hamad ayrıca, E Formula gibi etkinliklere ev sahipliği yapan ülkesinin Suudi Arabistan’ın   motor sporlarının Suudi Arabistan’da ve daha geniş bölgedeki popülerliğini arttırmadaki rolünün hayati olduğunu belirtiyor.

Al Hamad sözlerine, ‘’Eskiden insanların çoğu futbol izlerdi. Ancak bugün, uluslararası motor sporları etkinliğimiz olduğunda, pek çok insan motor sporlarına daha da yakınlaşacak ve kuralları anlayacaktır. Ve belki de bu genç nesiller, yarışa katıldıklarında, ilham alacak ve motor sporlarının hayranı olabilecekler’’ diye devam ediyor.

FIA, 22-23 Kasım tarihleri ​​arasında “Girls on Track” adlı Diriye ePrix ile birlikte Avrupa dışında düzenlenen bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Al Hamad etkinlik için ‘’Bu etkinlik, 8-18 yaş arasındaki genç kızların yeteneklerini ve motor sporlarını keşfetmeleri için cesaretlendirilmelerine odaklandı, umarım onlara motor sporlarında bir kariyer yapmaları için de ilham verir’’ yorumunu yapıyor.

Etkinlikte, kız çocuklarına makine mühendisliğinden motor sporları gazeteciliğine, yarış simülatörleri kullanımından araba pistine gitmeye kadar pek çok fırsatın yanı sıra, bir dizi konu hakkında eğitim veren atölye çalışmaları da yapılacak.

Etkinliğe katılanlar ayrıca, Venturi Formula E’nin takım sorumlusu Susie Wolff da dahil olmak üzere motor sporlarında bazı önemli kadın figürleriyle gerçekleştirilecek panellere katılacaklar.

Al Hamad, ‘’Okullarla irtibata geçtik, kızların kaydolması için onlara davetiye gönderdik ve umarım yeteneklerini keşfedecekler’’ diyor.

Al Hamad’ın genç kadınlara tavsiyesi, büyük hayaller kursalar bile hayal ettiklerini başarabilmek için çok çalışmaları.

Al Hamad bununla ilgili şunları sözlerine ekliyor: ‘’Genç kadınların başlangıçta bazı korkuları olabilir, bunun imkansız olduğunu düşünebilirler. Ama onlara tavsiyem küçük adımlar atmak ve sadece zaman içindeki adımları düşünmeleridir, çünkü bir süre sonra hayallerini gerçekleştirdiklerine kendiler bile şaşıracaklar’’.

El Hamad ayrıca, katıldığı Diriye ePrix’te Porsche’un ilk elektrikli yol aracı olan Taycan’ı Dubai’den Riyad’a eski F1 sürücüsü Mark Webber ile birlikte sürdü.

2020’de Orta Doğu’da satışa sunulan Taycan, spor otomobil üreticisi olan Porsche’un şu an ürün yelpazesinde sahip olduğu en güçlü üretim elektrikli modeli olup, hızı 3.2 saniyede 0-100km/saat’e çıkabilmektedir.

Al-Hamad, sürüş ile ilgili; “Otomobilin performansını test etmek istedik ve bu hafta sonu Porsche’nin Formula E’deki ilk tanıtımına yetişmemiz harika oldu. Taycan hızlı bir araba, iç ve dış kısımlarında aynı Porsche DNA’sına sahip. Gerçekten çok güzel bir araba” diye yorum yapıyor.

Arab News