Diriye Kapısı, küresel, tarihi ve kültürel bir simge haline gelecek

Diriye Kapısı Geliştirme Kurumu’nun (DGDA) kurulması ile birlikte Diriye’nin tarihi alanlarının önemli bir uluslararası seyahat haline gelmesi planlanıyor.

DGDA, Tureyf Bölgesi boyunca tarihi ve kültürel bilgi akışını sağlayan, müze ve çeşitli bölgelere yayılacak olan aktivite ve etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan bir alan oluşturmayı hedefliyor.

DİRİYE UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE GİRMİŞTİ

DGDA, bu çalışma ile beraber Diriye halkının hikayelerini dillendirerek ve sosyal, kültürel ve tarihsel geçmişini anlatarak Diriye halkını onurlandırmayı hedefliyor.

Diriye, 1744 yılında inşa edilen ve dünyanın en büyük toprak şehirlerinden biri olarak bilinen Tureyf bölgesini içinde barındırıyor.  Bölge UNESCO tarafından 2010 yılında Dünya Miras Listesine eklendi ve Suudi Arabistan bu listede yer alan 5 alanından biri.

Birinci Suudi devletinin başkenti olan Diriye, bilim ve bilgiyi yaymanın merkezi olan tarihi Al Bujairi Bölgesi’ne sahip ve bu bölge günümüzde birçok ticari merkez ve kafeye ev sahipliği yapmanın yanı sıra Suudi mutfağını tatmak için mükemmel bir yer.

BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ TARİHİ ALANLAR

Tureyf Bölgesi’nin tarihi simgelerinden biri, Kuzeydoğu’da bulunan Salwa Sarayı. Saray, 10 bin metrekarelik alan kaplıyor ve bu bölgedeki en büyük simge. 1765 yılında İmam Abdulaziz bin Muhammed tarafından yaptırılan saray, tarihsel olarak Suudi Arabistan’da ilk Kraliyet ailesi sarayı olarak biliniyor.

Saray, Birinci Suudi Arabistan devletinin tarihini ve gelişimini sanat eserleri, modeller ve belgesellerle ziyaretçilere aktaran Diriye Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Tureyf Bölgesi sınırları içinde Ulu Cami veya Tureyf Camisi olarak bilinen İmam Muhammed bin Suud Camii de bulunuyor. Camide dini bilimleri öğretmek için dini bir okul da bulunuyor. Bu camii önceleri Arap Yarımadası’ndaki en büyük camiydi ve Suudi Arabistan devletinin gücünü ve birliğini sembolize etmek için yapıldı.

Eski Diriye’nin kuzeyindeki Gasibe kasabasının üç tarafı Hanifa Vadisi ile çevrili ve bir plato üzerinde bulunuyor. Kasaba, 15. yüzyılda, Suudi Arabistan Meclisi’nin en eski atası Mani El Muraydi tarafından kurulmuştur.

Gasibe,  yeni valiliklerin kurulması için özenle seçilmiş köklü bir yer ve konumu itibarıyla Al Arid bölgesinden geçen Hac konvoylarının korunmasında ve ticaretinde önemli rol oynadı.

Gasibe, birinci Suudi Arabistan Devleti’nin kurulmasından önce bağımsız bir valilikti. 1818 İbrahim Paşa’nın seferine karşı Diriye’nin kuzey kapısını korudu.

Samhan, Gasibe’nin güneyinde bulunan vadiye bakan bir üçgen üzerinde bulunan tarihi alanlardan bir diğeri. Doğrudan Qusayrin, Mrayih ve Tureyf bölgelerine bakıyor. Bu yer, İmam Muhammed bin Suud ve oğlu Samhan döneminde, Diriye kuşatması sırasında güçlendirilmiş bir alan olduğu için oldukça önemli bir yerdi. İmam Abdullah tarafından savunma merkezi olarak seçildi.

İnsani yardım alanında, İmam Muhammed bin Suud’un eşi olan annesi adına bir hayır kurumu açan İmam Abdul Aziz bin Muhammed Bin Saud tarafından yaptırılan “Sabala Moudhi”den de bahsedilebilir.

Sabala Moudhi, Tureyf bölgesinin güneydoğusunda, Salwa Sarayı’nın doğusunda bulunuyor. İki katlı bir yapı ve Diriye şehrine gelen ziyaretçilere ücretsiz konaklaması için inşa edildi.

Arab News