Kral Fahd Köprüsü: 33 yıllık Sudi Arabistan-Bahreyn işbirliği

Suudi Arabistan ile Bahreyn’i fiziksel ve manevi olarak birbirine bağlayan ‘Kral Fahd Köprüsü’ Suudi Arabistan Kralı Fahd ve Bahreyn Emiri Şeyh Selman bin İsa Al Halife tarafından 33 yıl önce 25 Kasım 1986’da açıldı.

25 kilometre uzunluğunda ve 23,2 metre genişliğinde olan köprü, 33 yıl boyunca Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin yanı sıra her iki ülkenin ekonomik ve sosyal fayda sağlamasına katkıda bulundu.

Kral Fahd Köprüsü, ayrıca yıllar içinde büyümeye devam eden bir proje oldu.

Suudi Arabistan Gümrük İdaresi Genel Müdürü ve Kral Fahd Köprüsü Kurumu (KFCA) Yönetim Kurulu Başkanı Salih el-Haleyvi, 12 Mart 2009’da trafik akışını kolaylaştırmak için köprünün altındaki adanın yüzde 60 oranında büyütüleceğini duyurdu.

Bu yılın Ocak ayında ise Kral Fahd Köprüsü Kurumu, günde 74 bin yolcu ile 32 yılda köprüden 382 milyondan fazla yolcu geçtiğini bildirerek, sadece 2019’da Kral Fahd Köprüsü’nden geçen yolcu sayısının 2 milyon 918 bin 993 olduğunu açıkladı.

Köprünün, Suudi Arabistanlı bir kadının önderliğinde tarihi bir olaya tanık olduğunu da belirtmekte fayda var.

Şarku’l Avsat’ın 25 Haziran 2018 tarihli haberinde, Kral Fahd Köprüsü’nden Manama’ya giden ilk kadın Sabika el-Dussari’nin, “Bugünden sonra hiçbir şey beni annemi ziyaret alıkoyamaz” ifadelerine yer verildi.

Şarkul Avsat