Müzik, 60 yıllık bir aradan sonra Suudi okullarına geri dönüyor

Suudi Arabistan’da eğitim sistemi boyunca kültürel ve sanatsal müfredat ve etkinlikleri yetkilendirmekten sorumlu olan Kültür Bakanlığı tarafından kültür ve sanatın kamu ve özel eğitim müfredatlarına dahil edilmesi kabul edildi.

Şair Rabab İsmail, bu kararın on yıllardır devam eden ilerlemeyi engelleyen kültürel durgunluğun yarattığı açıkları telafi etmek adına önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Şair, “Müziğin dahil edilmesi, toplumun yaşamın her alanında deneyimlediği yeni bir epistemolojik söylem (bilgi felsefesi) sözlüğünde olan sadece bir kelimedir. Ancak müzik, kelimelerin en yankı yapan ve en belirgin olanıdır” diye konuştu.

SANATÇILAR TARAFINDAN SEVİNÇLE KARŞILANDI

Rabab İsmail “Bakanlığın, bu kararla toplum tarafından kabul edilme hedeflerine ulaşmak için en iyi mekanizmaları aramaya başladığını anlıyoruz. Yeni kararları örneğin ilk başta bazı etkinliklere müzik dahil ederek veya öğrencilerin her akademik yılın başında sanatsal bir etkinlik seçmelerine izin vererek yavaş yavaş uygulamaya başlamak iyi bir fikir olabilir” diyor.

Romancı Muhammed Rabi el Ghamdi ise eğitim sistemindeki tecrübesini vurgulayarak “Al-Baha bölgesinde bir tiyatro eğitimi için koordinatörlük yapıyordum, ancak gelenler azalmaya başladı. Müzik artık öğretilmemeye başladı ve tiyatro eğitimi, diğer birçok faaliyetin yanı sıra ders dışı bir kültürel aktiviteye dönüştürüldü.

VİZYON 2030 İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Şu anda olan şey, müzik ve tiyatronun sadece kültürel araçlar değil, aynı zamanda kültürel kimliğimizin iki bileşeni olduğunu bilmemize rağmen, yıllarca süren bireysel çaba veya yaklaşımların ardından kültürel eğitimin sistematik olarak yeniden yapılandırılmasıdır.  Şu anda olan şey, değişim pusulasını köklerimize doğru yönlendirmektir. Her doğru eylemin temeli erken eğitimden gelir. Doğru eylem erken eğitim alanlarıyla olur. Dolayısıyla, bu karar iki paralel hedefe ulaşacaktır: sağlıklı bir kültürel temel oluşturmak ve cesaretlendirici bir öğrenme ortamı oluşturmak. Eğitimli bir nesil üretip okullar içinde sevgi yaratmalıyız” şeklinde konuştu.

Yazar Amnaal-Dharwi, girişimin ülkenin gelecek için ekonomik planı olan Suudi Vizyon 2030’u gerçekleştirebilmesi için önemli bir adım ve çok gerekli olduğunu belirtiyor.

İki bakan arasındaki işbirliği, geçmiş dönemin sosyal ve kültürel sorunlarının üstesinden gelme umudunu da yansıtıyor.

Yazar Amnaal-Dharwi, “Bu kararın hazırlanmasının eğitim müfredatı ve okul etkinliklerinde birçok şeyi en iyi şekilde değiştireceğini düşünüyorum. Yakında yeni yeteneklerin vereceği mahsülleri görmeye başlayacağız. Değişim, her iki cinsiyetten öğrenenlere sanatı takdir etmeyi ve diğer çalışmalarda kendilerini geliştirmeyi öğretecek. Öğrenme şekli elbette değişecek ve çelişki engeli ortadan kalkacak. Değişim helal ve haram bahanesiyle çalınan bir kültürü geri getirecek. Bu kültürün üstün ve anlamlı mesajlarının öneminin bilincine sahip olan ülkeleri kendi ihtiyaçlarımız için yakalayalım ve kendimize uyarlayalım.  Avrupa’da müzik çok başarılı bir şekilde hastaların tedavisinde kullanılıyor” dedi.

Romancı Hüseyin El Dhaou, “Dün, müfredata felsefe ve mantık eklendi; bugün müzik. Acaba Suudi Milli Eğitim Bakanlığı, sanatın önemini bir Suudi bireyin yaşam kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunan bilişsel ve estetik bir değer olarak mı görüyor, yoksa bu adımın arkasındaki sebep ekonomik mi?  Yani bunun sebebi diğer bilim alanlarında olduğu gibi çeşitli sanatsal alanlarda daha fazla kariyer fırsatı oluşturmak mı?

Öte yandan, teorik bir plan uygulamak, açık bir bilgi ve nedenlerle ilgili anlayışı gerektirir. Her bir sebep, pedagojik içerik veya akademik ortam düzeyinde, tamamen farklı bir eylem planına götürecektir” dedi.

The Arab Weekly