Cezayir’de polis ile göstericiler arasında çatışmalar sürüyor

Cezayir’in doğusundaki Bouira şehrinde cumhurbaşkanı adayı Ali Benflis’in seçim mitingi düzenlemesini engellemeye çalışan göstericiler ile polis güçleri arasında çatışmalar çıktı.

İsmini vermek istemeyen bir gazeteci yaptığı açıklamada “Mitingin gerçekleştirilmesi beklenen salonun önünde göstericiler tarafından taşlar atılarak göz yaşartıcı gazlar kullanıldı” dedi. Eski Başbakan Ali Benflis’e eşlik eden gazeteci uzaklaşmak zorunda kaldıkları bilgisini verdi.

Çeşitli gazete ve haber sitelerine göre Benflis miting alanına ulaşmadan önce yüzlerce protestocu, toplantının yapılacağı Cezayir’in 90 kilometre doğusundaki Bouira’da yer alan kültür merkezinin önünde toplandı.

Yerel basında çıkan haberler ve sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, gerginliğin dün sabah başladığını ortaya koydu. Günün sonuna doğru sükûnetin hakim olduğu belirtilirken Benflis’in de mitingi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Benflis, az sayıda destekçisinin yer aldığı mitingde yaptığı konuşmada “Toplantı başlamadan önce bir tür şiddet eylemi meydana geldiğini öğrendim. Bunun için üzgünüm. Barış ve güven getirmeye geldim” dedi.

Ali Benflis, 2000-2003 yılları arasında başbakan olarak görev yapmıştı. Benflis, dönemin Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ile olan anlaşmazlığın ardından görevi bırakmasından bu yana muhalefet saflarında bulunuyor. Ancak halk hareketinin gözünde diğer adaylar gibi gitmesini talep ettikleri rejimin bir parçası olmaya devam ediyor.

Gözlemciler, 12 Aralık seçimleri için yarışan beş adayın, kampanyaların başlamasından bu yana mitingleri organize etmede zorlandığını, ülke çapında protestolar gerçekleştiren halk hareketleriyle çatışma yaşanmaması için mitinglere katılımın düşük olduğunu aktardı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih de dün vatandaşlara seçimlere geniş katılım gösterme çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat