Dubai’de okullar, çocukların hayatı yaşamaları için ödevleri kaldırmaya hazırlanıyor

Dubai’deki bazı okullar, öğrencilerin “hayatı yaşamalarına” izin vermek ve ebeveynlere yüklenen talepleri hafifletmek için ödevleri kaldırıyor.

Dubai’deki  üç okul işletmecisi Arcadia Eğitim, Taaleem ve Ambassador Eğitim, The National’a geçmiş yıllardaki uygulamaları uygulamayı durdurduklarını ya da bazı okullardan çocukların evde yapmaları gereken ödev miktarını sınırladıklarını  açıkladı.

Evde, genellikle ebeveynlerin de yardımıyla ödevlerini bitirmek yerine, çocuklara okullarda öğretmenlerin gözetiminde ödevlerini bitirmeleri için ders saatleri içinde belli bir zaman yaratılacak.

Dubai’deki bu adım, öğrencilerin ev ödevleri için harcadıkları saatleri sınırlamaya çalışan Finlandiya gibi ülkeler tarafından yürütülen küresel bir hareketi takip ediyor. 

Dubai Uluslararası Ambassador Akademisi’nde okuyan çocuklar, okul saatleri içinde “ev ödevleri” yapıyor.

Özel bir okul işletmeci olan Dubai Ambassador Eğitiminin genel müdürü Kamal Kalwani “Çocuklar hayatı yaşamalı ve evde değil okulda ödev yapmalılar” dedi.

Dubai Arcadia Okulu’nda müdürü olan Graham Beale, ev ödevlerinin ebeveynler arasında ortak bir hayal sorun kaynağı olduğunu söyledi.

Beale, “Ebeveynlere müfredatımızı hazırlarken neleri sevmediklerini sorduk ve verilen cevaplar arasında ev ödevinin de olduğunu gördük” dedi.

Çocuklar, okulda saat 16.00’a kadar kalıyor ve bu süre içinde ödevlerini yapmaları için zaman yaratılabilinir.

Aksi halde evde yapılabilecek işleri tamamlamak için çocuklara her hafta iki veya üç saat süre verilir.

Beale, “Bu, ev ödevi öğretmenle birlikte yapılacağı için ödevleri evde yapmaktan daha iyi. Çocukların eve döndüklerinde zaten yorgun olduklarını ve ebeveynlerin ev ödevlerini, stresli bulduklarını söylediklerini gördük. Okuldaki bu sorunlarla başa çıkabileceğimizi, okulda öğrenmeye ve çalışmaya yardım edebileceğimizi, ebeveynlerle çocukların daha fazla ‘aile’ zamanı geçirebileceklerini ayarlayabileceğimizi düşündük” diye konuştu.

Dubai British School Jumeirah Park’ta ilkokul müdürlüğünü yürüten Amy Falhi, ”Evde öğrenme prosedürlerimizi gözden geçirip, öğrenci ve ebeveyn geri bildirimlerini alarak, diğer okullarla irtibat halinde ve evde öğrenmenin çocuklar üzerindeki etkisini araştırarak hem öğrencilerimize hem de ailelerine verilen yükü önemli ölçüde azaltmak için harekete geçtik” diye konuştu.

Falhi,“Dubai ve İngiltere’deki okulları araştırdık ve çoğunun artık eve ödev göndermediğini tespit ettik” ifadelerini de konuşmasına ekledi.

Yeni denenen bu evden öğrenme politikası, çocuğun zamanından fazla bir şey almaz; esnek, eğlenceli ve çocuk, ödev yaparken bir uzman denetimine ihtiyaç duymaz.

Bir veya iki yaş arasındaki çocuk sahibi ebeveynlere, çocuklarıyla birlikte okuma, yazma, numaraları öğrenme çalışmaları yapmaya teşvik edilir.

The National