Irak’taki protestolarda ölü sayısı 22’ye yükseldi

Irak’ın güneyinde yer alan Nasıriyye kentinde bugün meydana gelen çatışmalarda 22 protestocu hayatını kaybetti.

Güvenlik kaynakları 22 protestocunun bu sabah erken saatlerde güvenlik güçlerinin şehirdeki iki köprüyü geri almak için harekete geçtiği sırada meydana gelen çatışmalarda öldüğü bilgisini verdi.

Güvenlik kaynakları, yaklaşık 50 göstericinin kapsamlı bir sivil itaatsizlik faaliyeti kapsamında köprüleri kapattıklarını söyledi. Ayrıca en az 150 protestocunun da yaralandığı belirtildi.

Nasıriyye’deki yetkililer, kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. Nasıriyye bölgesindeki güvenlik güçlerinin kente girmek isteyen araç ve şahıslara denetlemede bulunuyor.

Irak ordusu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki eyaletlerde düzenlenen protestolar kapsamında gerçekleştirilen güvenlik kontrolüne yardımcı olunması için askeri komutanlar gönderildiği ifade edildi. Ordunun açıklamasına göre kriz birimleri oluşturuldu.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi;

“Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdulmehdi’nin talimatı üzerine ildeki tüm güvenlik ve askeri hizmetlerin komuta ve kontrolünü üstlenmek ve valilere görevlerini yerine getirmelerinde yardımcı olmak için bazı askeri liderlerin içerisinde bulunduğu kriz hücreleri oluşturuldu.”

Sağlık ve güvenlik kaynaklarına göre iki aydır devam eden protestolarda meydana gelen şiddet olaylarında 360’dan fazla kişi öldü, 15 bin kişi de yaralandı. Yetkililer tarafından ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Necef sokakları da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından bugün nispeten daha sakindi. Protestocular dün Necef kentindeki İran Başkonsolosluğu binasını ateşe vermişti. Yüzlerce genç resmi kompleksin önünde ‘İran dışarı’ sloganı attı.

İran, perşembe günü Irak’ı ​​Necef kentindeki konsolosluğunu hedef alanlara karşı ‘sert ve etkili tedbirler’ almaya çağırdı.

Kerbela’daki İran Konsolosluğu bu ayın başlarında göstericilerin öfkeli saldırılarına hedef olmuştu. Irak güvenlik güçlerinin yaptığı müdahale sonucunda dört kişi ölmüştü.

Şarkul Avsat