Müslüman işçiler için cami inşa eden Keralalı bir Hristiyan işadamı olan Saji Cheriyan

Müslüman işçiler yorulmasın diye cami yaptıran Hristiyan iş adamına onur ödülü

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2019 BAE Öncülük Ödülü’nü, Müslüman işçiler için cami inşa eden Keralalı bir Hristiyan işadamı olan Saji Cheriyan’a verdi. Ödül, hoşgörülü bir toplumun ve BAE’deki uyumun değerlerini teşvik ettiği için verildi. BAE Başbakanı ve Dubai Hakimi Muhammed Bin Raşid Al Mektum, salı günü düzenlenen bir törenle ödülü şahsen takdim etti.

Cheriyan, camiye Maryam Umm Eisa (İsa’nın Annesi Meryem) adını verdi.

TANRI BİZİ KUTSADI

Cheriyan ödülünü alırken şunları söyledi: “Bu ülkeye ve liderlerine çok teşekkür ediyorum. Bana hayatımda çok şey veren bu ülke için bir şeyler yapabildiğim için çok mutluyum. Bu ödül benim için hayal gücümün,  başarabileceğimin ötesinde bir şey.”

Saji Cheriyan’ın karısı Elsy ise bu süreçte kocasının ilham kaynağı ve en özverili arkadaşı oldu. Elsy Cheriyan, “Bu ödülü kazanmak hayatımızın en gurur verici anı. Caminin inşası karşılığında hiçbir şey beklemedik. Tanrı ise bize bunu karşılığını kat kat verdi. Tanrı bizi kutsadı ve kocamın bu onur için seçilmesini sağladı. Kendimizi gerçekten kutsanmış hissediyoruz’’ dedi.

CAMİYE HZ. MERYEM’İN ADI VERİLDİ

İki çocuk babası ve Ortodoks Hristiyan olan Saji Cheriyan, Kerala’nın (Güney Hindistan) bir şehri olan Kayamkulam’dan geliyor. Cheriyan, 2003 yılında iş fırsatları için ailesiyle BAE’ne taşındı. 2017 yılında, Al Ville sanayi bölgesi yakınındaki East Ville konut kompleksinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biri olan Füceyre’de cami inşaatına başladı. Cami, 2018’de 1.3 milyon dirheme (354 bin dolar) Ramazan ayında tamamlandı. 250 kişilik caminin, dış avlusu ise 700 kişi kapasiteye sahip. Cheriyan, camiye Maryam Umm Eisa (İsa’nın Annesi Meryem) adını verdi.

BAE Başbakanı ve Dubai Hakimi Muhammed Bin Raşid Al Mektum, salı günü düzenlenen bir törenle ödülü şahsen takdim etti.

NEDEN CAMİ YAPTIRDINIZ?

Ödül töreninde Dubai Hakimi Cheriyan hakkında, verdiği iftardan övgü dolu sözlerle bahsetti. Cheriyan “Hakim hazretlerinin bunu bildiği için çok mutluydum. Ona ayrıca son Ramazan ayında 28 bin kişilik bir iftar yemeği organize ettiğimi de anlattım” diye konuşuyor.

Şeyh ayrıca Cheriyan’a neden bir Hristiyan olarak böyle bir camiyi inşa ettiğini sordu. Cheriyan ise cevabında “En yakın camiye gitmek için taksiye binmek zorunda kalan birkaç fakir işçiyi gördüğümü ve onlara yardım etmek için cami yaptırmaya karar verdiğimi anlattım” dedi.

Cheriyan, 2003 yılında cebinde 630 Dubai Dirhemi (171 dolar) ile işi ve herhangi bir tanıdığı olmadan Dubai’ye geldi. İnşaat işçisi olarak başladığı Dubai’de müteahhit oldu.