Ayetullah Ali Sistani

Sistani’den şiddet uyarısı

Irak’ın en yüksek Şii dini otoritesi olarak kabul edilen Ayetullah Ali Sistani, protestoculara karşı ölümcül güç kullanılmasını kınarken ülkenin yeni bir şiddet döngüsüne girebileceği uyarısında bulunarak göstericilere şiddet ve sabotaj eylemlerine son verme çağrısında bulundu.

Sistani’nin temsilcisi cuma hutbesinde “Ayetullah Ali Sistani, şehitlere rahmet, yakınlarına ise başsağlığı ve sabır dileklerini iletti. Yaralılara ise acil şifalar diledi. Sistani, barışçıl gösterilerde protestoculara karşı aşırı güç kullanılmasının ve reform taleplerini ifade etme özgürlüklerinin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladı” dedi.

Temsilci şöyle devam etti;

“Barışçıl göstericiler kendilerini barışçıl olmayan kişilerden ayrı tutmalılar. Sabotajcıların uzaklaştırılması için işbirliği yapmalılar. Vatandaşların mülklerine zarar vermek ve sahiplerine saldırmak için barışçıl gösterilerden yararlanmalarına izin vermemeliler.”

Öte yandan dün Irak’ın Necef bölgesi, fırtınalı bir gecenin ardından yaşanan gerginliğe tanık oldu. Protestocular İran’ın konsolosluk binasını ateşe verdi. Dikar bölgesinin yönetim merkezi Nasiriye şehri güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu kanlı bir gün geçirirken onlarca ölü ve yaralının olduğu bildirildi. Olaylar, Dikar bölgesi askeri komutanının görevden alınması ve üç günlük yas ilan edilmesiyle sona erdi.

Şarkul Avsat